Hotărârea Guvernului nr. 712/2018 pentru modificarea HG nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu” a fost publicat luni în Monitorul Oficial și se aplică din momentul publicării.
Acest document modifică condițiile în care tinerii pot primi ajutor financiar prin intermediul programului "Bani de liceu", precum și suma de bani pe care o primesc elevii. Concret, începând cu acest an școlar, respectiv 2018-2019, valoarea sprijinului financiar va fi de 250 de lei pe lună. În trecut, cuantumul ajutorului era de 180 de lei pe lună.
În același timp, actul normativ prevede și modificarea condițiilor în care se acordă acest ajutor financiar tinerilor de la liceu. Mai exact, de acest ajutor bănesc pot beneficia elevii care se află în întreținerea familiilor cu un venit brut lunar pe membru de familie de cel mult 500 de lei. La evaluarea acestei condiții se iau în calcul veniturile din ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului.
Până acum, pragul pentru venitul maxim pentru fiecare membru de familie era stabilit la 150 de lei, adică de peste trei ori mai mic decât cel ce se aplică de astăzi, ceea ce înseamnă că vor fi mai mulți elevi care vor beneficia de această măsură financiară de ajutor.
Programul național de protecție socială "Bani de liceu" a fost inițiat în anul 2004, dar valoarea ajutorului financiar sau valoarea plafonului necesar pentru acordarea lui nu au suferit modificări. De aceea, beneficiarii acestui program au fost din ce în ce mai puțini în fiecare an. Numărul beneficiarilor a variat, de-a lungul anilor, foarte mult, plecând de 87.100 în anul inițierii programului, ajungând la 155.684 în 2008 și atingând un minim în 2017, atunci când au fost doar 33.057 de beneficiari.
Comentarii articol (3)