În ceea ce privește potențialele probleme, am identificat următoarele aspecte, fără ca lista să fie exhaustivă.
Regularizări privind impozitul pe dividende. În acest moment, Codul fiscal nu precizează cum se va regulariza impozitul pe dividende dacă s-au plătit dividende interimare.
Anticipăm că în viața reală vor fi situații în care cel care primește dividendul interimar îndeplinea condițiile de scutire la data plății dividendului interimar, dar la regularizarea finală nu le mai îndeplinește. Sau viceversa. Cum se va regulariza impozitul în această situație? Poate fi cazul plății de dividende către societăți nerezidente.
O altă situație este cea în care, după aprobarea situațiilor financiare anuale, conducerea constată că are de recuperat sume de la acționari/asociați deoarece dividendele finale sunt mai mici decât cele interimare plătite. Cum se va recupera impozitul pe dividende plătit suplimentar?
Dificultăți vor avea, cel mai probabil, și societățile unde acționarii se schimbă între data plății dividendelor interimare și cea a stabilirii dividendelor anuale.
Deși favorabil pentru acționari, care nu trebuie să mai aștepte aprobarea situațiilor financiare pentru a-și putea lua dividende, impactul asupra societăților poate fi negativ, deoarece prin plata de dividende fondurile disponibile societății pentru dezvoltare sunt diminuate.
Considerăm că și societățile care aplică IFRS (Standarde Internaționale de Raportare Financiară - n. red.) s-ar putea să aibă dificultăți cu înregistrarea în contabilitate a acestor dividende interimare și asta deoarece literatura de specialitate indică faptul că dividendele interimare se recunosc tot pe seama rezultatului reportat, ca o distribuire a sa, și nu ca fiind o creanță asupra acționarului.
Nu putem să nu remarcăm că ar fi, în continuare, nevoie de precizări suplimentare legate de elementele de natura rezervelor care pot fi distribuite de societățile comerciale ca dividende, interimare sau anuale. Aceste precizări se lasă așteptate de mai mult timp.
Companiile ar trebui să fie precaute momentan
Salutăm apariția Legii nr. 163/2018, care permite plata dividendelor interimare. Totuși, recomandăm ca sumele distribuite ca dividende interimare să se determine cu prudență pentru a nu exista riscul ca societatea comercială să fie decapitalizată din cauza acestor distribuiri.
Societățile mari, cu mulți acționari, sau societățile care au obligația de auditare a situațiilor financiare s-ar putea să aleagă să nu distribuie astfel de dividende din cauza costurilor asociate. Aceste costuri se referă la întocmirea situațiilor financiare și auditarea lor, la convocarea adunării generale a acționarilor și la recuperarea ulterioară, dacă este cazul, a sumelor plătite în plus de la acționari/asociați.
Recomandăm, de asemenea, să așteptați eventuale precizări de la Ministerul Finanțelor legate de modul în care se va percepe impozitul pe dividende în aceste situații, de modul în care se regularizează impozitele plătite pentru dividendele interimare, precum și alte aspecte încă neclarificate.
În concluzie, nu putem să nu remarcăm faptul că desfăşurarea unei activităţi organizată sub forma unei microîntreprinderi pare din ce în ce mai tentantă.
Dacă unul dintre motivele pentru care afacerile mici ( de tipul „one man show”) preferau înregistrarea ca activitate independentă desfăşurată de o persoană fizică era faptul că se puteau accesa mai uşor banii cȃştigaţi, după apariţia Legii nr. 163/2018 acesta nu mai este un motiv în favoarea organizării ca activitate independentă desfăşurată de o persoană fizică, microîntreprinderea fiind din ce în ce mai atractivă pentru micii întreprinzători.
Comentarii articol (0)