De puțină vreme, pașaportul temporar nu se mai eliberează în termen de trei zile tuturor celor care solicită un astfel de document, ci doar celor care pot dovedi urgența pentru care solicită eliberarea documentului în regim de urgență. Aceste schimbări sunt aduse de Legea nr. 133/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005, documentul stabilind și dublarea valabilității pașapoartelor electronice simple la zece ani.
Potrivit actului normativ, pașaportul simplu temporar se va elibera solicitantului în termen de cel mult trei zile lucrătoare, dar doar dacă, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, persoana care a solicitat documentul de călătorie trebuie să se deplaseze pe teritoriul altui stat și nu are timp pentru a aștepta emiterea unui pașaport simplu electronic. Pașaportul simplu electronic se eliberează într-un termen de cel mult zece zile lucrătoare de la data depunerii solicitării.
Recent, printr-o declarație de presă, șeful Direcției Generale de Pașapoarte a adus lămuriri privind documentele pe baza cărora se poate solicita elibererea în regim de urgență a pașaportului simplu temporar. Astfel, documente prin care se poate demonstra nevoia de eliberare urgentă a unui pașaport pot fi următoarele:
1. pentru motive de sănătate
- documente emise de autorităţile medicale, care consemnează necesitatea procurării unor medicamente din străinătate, necesitatea efectuării unui tratament, a unor investigaţii sau proceduri medicale în străinătate de către solicitantul paşaportului;
- sunt luate în considerare și documentele oficiale care indică faptul că persoana în cauză este programată la o entitate medicală din străinătate, la o anumită dată, pentru efectuarea unui tratament, a unor investigaţii sau a altor proceduri de acest gen.
2. pentru motive familiale. În aceste situații, cei ce solicită eliberarea urgentă a unui pașaport trebuie să prezinte dovada legăturilor de familie cu persoana care se află
- în situaţia necesară şi urgentă de a urma un tratament sau de a efectua investigaţii sau proceduri medicale în străinătate ori de a i se procura medicamente din străinătate;
- în diverse situaţii de dificultate în străinătate, respectiv deces, accidente, stare de arest sau procese judecătoreşti;
- în situaţii în care este necesară asigurarea asistării sau reprezentării intereselor sale în străinătate.
3. pentru motive profesionale
- documente emise de entităţi din ţară sau străinătate, din care rezultă necesitatea şi urgenţa deplasării în străinătate a solicitantului, în contextul exercitării atribuţiilor sale profesionale, participări la cursuri, conferinţe sau seminarii.
În cazul în care solicitantul nu poate aduce astfel de documente doveditoare, pașaportul simplu temporar se va elibera în același termen precum cel simplu electronic, adică într-un termen de până la zece zile lucrătoare.
Indiferent de termenul în care este obținut, pașaportul simplu temporar are o valabilitate de 12 luni.
Comentarii articol (0)