Haideţi întâi să vedem ce sunt aceste reduceri şi cum se definesc ele in Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 1.802/2014, la punctele 76 şi 77:
Reducerile comerciale pot fi:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate şi se practică asupra preţului de vanzare
b) remizele - se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial
c) risturnele - sunt reduceri de preţ calculate asupra ansamblului tranzacţiilor efectuate cu acelaşi terţ, în decursul unei perioade determinate
Reducerile comerciale, în funcţie de momentul acordării, se înregistrează diferit în contabilitate, astfel:
a) Dacă sunt acordate la momentul facturării şi sunt înscrise pe factura de achiziţie, ajustează în sensul reducerii costul de achiziţie al bunurilor. Astfel, cumpărătorul va înregistra marfa sau serviciul la valoarea de achiziţie minus reducerea acordată, iar vânzătorul va înregistra venit la valoarea de vânzare – reducerea acordată.
Dacă mai există, totuşi, o diferenţă în cazul reducerilor comerciale acordate a căror valoare acoperă în totalitate contravaloarea bunurilor achiziţionate, atunci se înregistrează în contabilitate astfel:
- pentru stocuri, pe seama veniturilor curente, contul 758 „Alte venituri din exploatare”
- pentru imobilizările corporale sau necorporale, pe seama veniturilor în avans, contul 475 „Subvenţii pentru investiţii”. De reţinut că veniturile în avans aferente acestor imobilizări se reiau în contul de profit şi pierdere pe toată durata de viaţă a imobilizării.
b) Dacă sunt acordate ulterior facturării şi sunt evidenţiate pe o altă factură, atunci reducerile comerciale primite corectează costul stocurilor la care se referă, dacă acestea mai sunt în gestiune. Dacă, însă, stocurile pentru care au fost primite nu mai sunt în gestiune, atunci reducerile comerciale se înregistrează în contabilitate folosind contul 609 "Reduceri comerciale primite”.
La punctul 76 alin. 21 din OMFP 1802/2014 se face precizarea că, în cazul în care informaţiile deţinute nu permit corectarea valorii stocurilor, atunci reducerile menţionate se înregistrează pe seama contului 609 "Reduceri comerciale primite".
Vânzătorul va evidenţia în contabilitate aceste reduceri în contul 709 “Reduceri comerciale acordate”.
Pentru prestările de servicii, în cazul cumpărătorului, acestea se evidenţiază în contabilitate cu ajutorul contului 609 „Reduceri comerciale primite”, iar în cazul vânzătorului cu ajutorul contului 709 „Reduceri comerciale acordate”, în ambele cazuri pe seama contului de terţi.
Pentru imobilizările corporale şi necorporale, tratamentul contabil este precizat in OMFP 1802/2014, la punctul 76, subpunctele 22 si 23, unde se specifică:
- Dacă imobilizările corporale şi necorporale sunt identificabile, atunci reducerile comerciale primite ulterior facturării reprezintă venituri în avans, cu ajutorul contului 475 "Subvenţii pentru investiţii", fiind reluate în contul de profit şi pierdere pe durata de viaţă rămasă a imobilizărilor respective
- Dacă imobilizările corporale şi necorporale nu pot fi identificabile, atunci reducerile comerciale primite ulterior facturării reprezintă venituri ale perioadei, cu ajutorul contului 758 "Alte venituri din exploatare".
c) Dacă reducerile comerciale reprezintă evenimente ulterioare datei bilanţului şi conduc la ajustarea situaţiilor financiare anuale, acestea se înregistrează la data bilanţului în contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienţi - facturi de întocmit", şi se reflectă în situaţiile financiare ale exerciţiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative. Reducerile care urmează a fi primite, înregistrate la data bilanţului în contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", corectează costul stocurilor la care se referă, dacă acestea mai sunt în gestiune.
Reducerile financiare se acordă sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.
Indiferent de perioada la care se referă, reducerile financiare primite de client de la furnizor reprezintă venituri ale perioadei şi se înregistrează în contul 767 "Venituri din sconturi obţinute, iar reducerile financiare acordate de furnizor clientului sunt cheltuieli ale perioadei şi se înregistrează în contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate" .
Acum, după ce am trecut prin teorie, mai jos vă lăsăm un tabel cu câteva înregistrări ale reducerilor comerciale, în funcţie de momentul acordării.
Se achiziţionează marfă în valoare de 1000 lei + tva, iar societatea primeşte o reducere comercială de 20%.
Sperăm că informaţiile pe care ţi le-am oferit iţi vor fi de ajutor în activitatea pe care o desfăşori!