Este interzisă acordarea de discounturi cu scopul stornării facturilor neîncasate de la clienți. În cazul în care furnizorul nu a emis factura de discount până în data de 15 a lunii următoare, clientul trebuie să emită o autofactură care să ajusteze baza de TVA (articolul 319 alineatul 3 din Codul fiscal).
Discounturi comerciale
Reducerile comerciale reprezintă o modalitate de a impulsiona vânzările și se pot acorda pe factura de achiziții sau pe o factură ulterioară. Tipurile de reduceri comerciale sunt:
- rabat;
- remize;
- risturnuri.
Reducerile comerciale acordate la momentul achiziției ajustează costul de achiziție și nu se înregistrează distinct în contabilitate. Reducerile comerciale primite ulterior facturării corectează costul stocurilor la care se referă, dacă acestea mai sunt în gestiune. Dacă stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt în gestiune, acestea se evidențiază în contul 609 "Reduceri comerciale primite", cu semnul minus.
Discounturi financiare
Reducerile financiare se acordă pentru achitarea datoriilor înainte de data scadentă și reprezintă o modalitate de a impulsiona clienții să plătească facturile.
Reducerile financiare primite de la furnizori se înregistrează la venit în perioada în care au fost primite, indiferent de perioada la care se referă, în contul 767 „Venituri din sconturi obținute”.
Dacă un bun se dă gratis, atunci acesta se înscrie la valoarea justă pe seama veniturilor curente, în contul 758 “Alte venituri din exploatare”.
Comentarii articol (0)