Anumite abateri de la legislaţia rutieră atrag suspendarea permisului de conducere. Scopul acestei măsuri este, astfel cum reiese din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege”. Chiar şi aşa, există o limită la perioada în care poate fi suspendat permisul de conducere.
Astfel, exista două cazuri în care permisul de conducere poate fi suspendat: în primul rând, atunci când legea prevede faptele pentru care, alături de amendă, se dispune suspendarea „exercitării dreptului de a conduce”. Și, în al doilea rând, la acumularea unui anumit număr de puncte de penalizare.
În continuare detaliem cele două cazuri de suspendare a permisului de conducere. Totuşi, trebuie luat în considerare că, în ambele cazuri, suspendarea este o pedeapsă complementară. Aceasta înseamnă că suspendarea nu este singura sancţiune. Vor fi aplicate, în primul rând, sancţiuni precum amenda contravenţională sau acordarea punctele de penalizare.
1. Suspendarea pentru anumite fapte
În acest caz, există trei categorii de fapte care generează (şi) suspendarea permisului de conducere. Aceste categorii diferă în funcţie de perioada de suspendare dispusă (30 de zile, 60 de zile, respectiv 90 de zile).
În cazul primei categorii, permisul de conducere este suspendat pentru 30 de zile pentru săvârşirea urmatoarelor contravenţii:
- depăşirea altor vehicule în timp ce aşteaptă la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu cale ferată;
- neacordarea priorităţii pietonilor care se află pe sensul de deplasare a şoferului şi care trec prin locurile special amenajate şi semnalizate;
- neacordarea priorităţii vehiculelor care au acest drept;
- nerespectarea culorii roşu la semafor;
- depăşirea neregulamentară
- nerespectarea ordinelor poliţistului rutier;
- neprezentarea la unitatea de poliţie când s-a produs doar un accident cu pagube materiale, cu excepţia cazurilor când şoferii implicaţi în accident au încheiat o constatare amiabilă de accident sau este avariat doar vehiculul şoferului care deţine o asigurare facultativă de avarii auto.
În ceea ce priveşte a doua categorie de fapte care generează (şi) suspendarea permisului de conducere, perioada de suspendare este de 60 de zile şi se dispune pentru următoarele fapte:
- neacordarea priorităţii, depăşirea neregulamentară sau trecerea pe roşu, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat pagube materiale;
- nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie pe un drum public;
- nerespectarea regulilor de circulaţie referitoare la coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
- circulaţia pe sens opus, cu excepţia efectuării regulamentare a depăşirii.
Faptele care atrag cea mai lungă sancţiune complementară de suspendare sunt:
- conducerea sub influenţa alcoolului, daca fapta nu constituie infracţiune;
- conducerea vehiculului cu probleme la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie;
- neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata dacă barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau dacă semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt active;
- depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe drumul respectiv şi pentru categoria autovehiculului.
În acelaşi timp, există cazuri speciale de suspendare a permisului pentru anumite fapte de o gravitate ridicată:
În primul rând, „fapta (...) a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice”. Astfel, în acest caz, suspendarea nu este o sancţiune complementară contravenţională, ci este o măsură cu caracter penal, ca efect al începerii urmăririi penale.
În al doilea rând, se va dispune aceeaşi măsură a suspendării „în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce”.
Astfel de cazuri se bazează pe existenţa unei proceduri penale în baza anumitor fapte contrare legii rutiere, ceea ce depăşeşte, strict formal, cadrul contravenţional. Totuşi, am ales să tratăm şi aceste cazuri în considerarea efectelor - suspendarea permisului de conducere.
2. Suspendarea pentru acumularea unui anumit număr de puncte de penalizare
Permisul de conducere este suspendat, de asemenea, odată ce cel puţin 15 puncte de penalizare au fost acumulate de un șofer. Acest mod de suspendare operează, în mod normal, pe o perioadă de 30 de zile. Totuşi, există anumite cazuri când perioada de suspendare poate fi mai lungă.
Astfel, „dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendari a exercitării dreptului de a conduce”, se va dispune suspendarea pe o perioadă de 60 de zile.
Atenţie! Este foarte important pentru şoferi să ştie că perioada de suspendare poate fi majorată, faţă de cât a fost dispus iniţial. Cazul de majorare vizează o singură abatere.
Atunci când există o obligaţie pentru cel sancţionat cu suspendarea permisului de conducere de a preda permisul de conducere, neprezentarea în termen, în mod nejustificat, atrage „majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare”.
Bineînţeles, această extindere operează doar dacă neprezentarea se face în mod nejustificat. Dacă cel sancţionat dovedeşte imposibilitatea prezentării, extinderii suspendării nu mai operează (în cazul termenului de cinci zile, atunci când permisul este suspendat ca urmare a acumulării punctelor de penalizare).
EDUCAȚIE RUTIERĂ
Pastile informative explicative despre reguli de circulație, amenzi și obligații legale pentru șoferi, pietoni, bicicliști.
Comentarii articol (6)