După cum stabilește o hotărâre recentă a Guvernului, bugetarii vor primi liber în zilele de 16 și 17 august pentru a face punte între ziua de Sfânta Maria și weekendul ce urmează acestei zile de sărbătoare. Sfânta Maria este, potrivit Codului muncii, zi de sărbătoare legală nelucrătoare și, în acest an, pică într-o zi de miercuri. Prin acordarea celor două zile libere, Executivul le permite bugetarilor să se bucure de cinci zile libere consecutive.
De aceeași măsură ar putea beneficia și lucrătorii din mediul privat, dar cu o condiție. Mai exact, aceștia s-ar putea bucura de o minivacanță de cinci zile, dar doar dacă angajatorul lor stabilește acest lucru prin decizie internă. Această variantă ne-a fost indicată, cu o ocazie anterioară, de către Miruna Stănescu, avocată parteneră la Stănescu și Iordache.
După cum spune aceasta, în legislația muncii din țara noastră nu există o procedură clară de urmat în situația în care angajatorii decid să acorde salariaților una sau mai multe zile libere și, în mod evident, nici nu există obligații privind forma sub care se transmite decizia. Totodată, Miruna Stănescu mai precizează și că „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”.
În cazul în care angajatorul ia decizia acordării unor zile libere salariaților, dar decide, totodată, și recuperarea acestora, el poate folosi una dintre cele două variante pe care le-a stabilit Guvernul, adică recuperarea în zile de sâmbătă sau recuperarea prin prelungirea programului de lucru. Astfel, zilele libere se vor putea recupera pe 25 august și 1 septembrie sau prin prelungirea corespunzătoare a programului de muncă până pe 7 septembrie. Angajatorul are posibilitatea de a decide acordarea celor două zile libere, dar și ca ele să nu se recupereze în niciun fel.
Cam toți salariații din țara noastră au dreptul la timp liber în zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediu privat. O excepție de la această regulă o fac cei ce lucrează în locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită specificului activității sau procesului de producție. Începând cu acest an, Codul muncii prevede nu mai puțin de 15 zile de sărbătoare legală nelucrătoare, după cum am scris și noi aici.
Atenție! Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală riscă să fie sancționați de inspectorii muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.