Potrivit unei hotărâri recente a Executivului, bugetarii vor primi liber în zilele de 24 și 31 decembrie 2018. Acest lucru a fost decis pentru a se face punte între weekend și liberele legale de Crăciun și Anul Nou. Astfel, lucrătorii la stat se vor putea bucura, cu ocazia celor două sărbători, de două minivacanțe de cinci zile fiecare.
De o astfel de măsură ar putea beneficia și angajații din mediul privat, dar cu condiția ca angajatorul să ia o decizie în acest sens la nivel de companie. Mai exact, pentru ca lucrătorii din mediul privat să beneficieze de aceste două minivacanțe, angajatorul trebuie să stabilească acordarea celor două zile libere printr-o decizie internă.
Așa după cum ne-a precizat, cu o ocazie anterioară, Miruna Stănescu, avocată la Stănescu Law Office, legislația muncii din țara noastră nu stabilește o procedură clară de urmat în situația în care angajatorii decid să acorde salariaților una sau mai multe zile libere și nici nu există obligații privind forma sub care se transmite decizia.
În același timp, Miruna Stănescu spune și că „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”.
Atunci când decide acordarea de timp liber în anumite zile, angajatorul poate decide și recuperarea acelor libere. În cazul în care decide și recuperarea zilelor libere acordate, angajatorul poate stabili și modul în care se vor recupera aceste zile libere.
Astfel, acesta poate stabili ca angajații să recupereze liberele prin prelungirea corespunzătoare a programului de lucru, așa cum s-a stabilit că vor recupera bugetarii liberele din 24 și 31 decembrie, sau prin lucrul într-o zi de sâmbătă. Totodată, angajatorul poate decide ca zilele libere acordate salariaților să nu se recupereze.
După cum stabilește legislația muncii din România, salariații din țara noastră au dreptul la timp liber în zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediu privat. Excepție de la această regulă fac cei care lucrează în locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită specificului activității sau procesului de producție.
Atenție! Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală riscă să fie sancționați de inspectorii muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Comentarii articol (3)