Scandalul legat de utilizarea, de către un român ce lucrează în Suedia, a unui număr de înmatriculare personalizat, care avea un mesaj vulgar adresat unei formațiuni politice din România, a fost prezent, timp de mai multe zile, în presa din România, dar nu numai.
Acest scandal a generat, pe lângă mai multe tensiuni și dispute, o serie de întrebări legate de legislația care ar putea sancționa orice mesaj vulgar afișat în spațiul public. Aceeași întrebare a apărut și pe forumul avocatnetnet.ro, iar o parte dintre utilizatorii forumului au încercat să dea un răspuns la această întrebare. Astfel, iată o parte dintre răspunsurile date pe forumul avocatnet.ro la întrebarea ce sancțiuni risc și în baza căror legi în cazul purtării unui tricou cu același mesaj vulgar explicit întâlnit pe numerele de înmatriculare suedeze:
- “Pe tricou ar fi echivalentul unei pancarde pe care o ține în mână sau a unui afiș. Ar fi sau nu amendat dacă ar merge pe stradă cu o pancarda pe care să scrie așa? Mie așa îmi pare situația... Chiar aș fi curios ce ar decide instanță dpvj juridic dacă ar fi amendat contravențional și ar contesta în instanță . Depinde cât se încadrează pe legea 61(/1991 pentru sancționarea faptelor de incălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice - n.red.)”, e de părere avocatul Claudiu Lascoschi.
- „Este o expresie vulgară, jignitoare, opinez că poate fi sancționat contravențional conform Legii 61/1991”, întărește Cabinetul de Avocat ”Pătrașcu Răzvan”.
- “Art. 2 din Legea 61/1991 republicată: Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: 1. săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice”, completează Cabinete asociate de practicieni în insolvență Popa & Rus.
- „Raportat strict la întrebarea pusă răspunsul este, de fapt, un citat din lege și cred că asta aștepta inițiatorul discuției, adică să știe ce riscă. Ei bine, asta riscă: amendă de la 200 lei la 1.000 lei”, încheie același utilizator.
Comentarii articol (3)