„A avea propriul cabinet presupune multe provocări, de care ești în totalitate ferit în viața de angajat – promovarea firmei, accesul la clientelă (mai ales că legea nu permite avocaților să își facă reclamă) și multe altele. S-au dus vremurile în care pui o placă de avocat pe clădire și vine lumea la tine doar pentru că exiști. Trebuie să muncești puțin ca să obții vizibilitate, inclusiv în online, și să faci treabă bună astfel încât clienții să te recomande mai departe”, spune Ruxandra Vișoiu (foto dreapta), avocat R&R Partners, firmă tânără de avocatură de la noi din țară, fondată de Remus Popovici (foto stânga), absolvent nu doar de studii juridice, ci și economice.
avocatnet.ro: Cum a început povestea R&R Partners? Când v-ați spus că puteți pune pe picioare singuri o firmă de avocatură?
Remus Popovici: Povestea R&R Partners a început cu aproximativ doi ani în urmă, într-o cafenea, ajutând doi prieteni să înțeleagă legile aplicabile unui start-up. Noi aveam în spate experiența corporatistă pe drept civil și comercial, pe care doream să o punem în practică și pentru clienți proprii. Așa că zona de start-up ni s-a părut domeniul ideal în care să începem. Așa s-au născut și evenimentele de educație juridică pentru tineri antreprenori pe care le-am dezvoltat și pe care le ținem în continuare.
Ruxandra Vișoiu: Deși a devenit un clișeu pentru majoritatea start-up-urilor, adevărul este că ne cam săturasem amândoi de viața din corporație. Și aveam încrederea că avocatura de calitate se poate face și altfel. Remus a lucrat înainte la David și Baias, divizia de juridic a Price Waterhouse Coopers. Iar eu eram avocat la Popovici Nițu Stoica și Asociații, unde m-am angajat imediat după terminarea facultății. Au fost niște ani foarte frumoși, în care am cunoscut o mulțime de persoane faine de la care am avut multe de învățat și cărora le sunt foarte recunoscătoare. Dar, pe termen lung, nu cred că orele târzii la birou și lipsa de flexibilitate e pentru oricine. Doream de asemenea să îmi încerc mâna și pe litigii, lucru care nu mi se permitea, și să am drept la clientelă proprie. În concret, povestea a început când ne-am dat seama că lumea apelează la noi cu diverse probleme, știind că lucrăm pe juridic. Dar noi din lipsă de timp nu îi puteam ajuta. Ne-am dat seama că putem să ne „rupem” liniștiți de firme, pentru că vom avea activitate. Și așa a fost!
avocatnet.ro: De ce le-ați recomanda celor la început de drum să încerce să zboare mai repede din „cuib” și să înceapă ceva pe cont propriu? Ce sfaturi ați avea pentru ei?
Ruxandra Vișoiu: Sincer, chiar am recomanda acest lucru celor care simt o chemare în această direcție. Îți oferă un alt tip de satisfacție -- nimic nu se compară cu un client fericit pe care știi că l-ai ajutat în mod direct. Dar este și destul de greu. A avea propriul cabinet presupune multe provocări, de care ești în totalitate ferit în viața de angajat – promovarea firmei, accesul la clientelă (mai ales că legea nu permite avocaților să își facă reclamă) și multe altele. S-au dus vremurile în care pui o placă de avocat pe clădire și vine lumea la tine doar pentru că exiști. Trebuie să muncești puțin ca să obții vizibilitate, inclusiv în online, și să faci treabă bună astfel încât clienții să te recomande mai departe. Aș recomanda celor care vor sa își deschidă propriul cabinet, dar nu au încă resursele sau curajul necesar, să încerce să lucreze la o firmă mai mică unde au drept și la clientelă proprie. De acolo este mult mai ușor să te rupi, după ce îți creezi cât de cât o bază de clienți.
Remus Popovici: Celor la început de drum le recomandăm să discute inițial cu prietenii și să încerce să îi ajute cu problemele lor juridice, chiar și pro bono la început. Oricine are măcar un prieten vitezoman cu câteva amenzi la activ sau pe cineva care încearcă să își deschidă o afacere. Aceste mini-proiecte te vor ajuta să înțelegi care sunt cele mai dese probleme ale oamenilor, să vezi dacă poți stabili un raport cu clientul și dacă poți transmite informațiile eficient. Și, cel mai important, dacă la final clientul este mulțumit de serviciile tale și te recomandă mai departe.
avocatnet.ro: Care e cea mai mare greșeală pe care credeți că o fac studenții când își aleg o profesie juridică și tinerii absolvenți de drept când intră în profesie?
Remus Popovici: Cea mai mare greșeală când iți alegi o profesie este lipsa practicii. Mulți studenți doar își închipuie ce înseamnă să fii avocat, judecător sau jurist pe baza a ceea ce văd în seriale precum Suits sau ce citesc în cărți. Sunt destul de puțini studenți care pot spune că au mers într-o firmă de avocatura și au făcut efectiv practică (redactare de documente, research, depunere de acte la instituții) sau cei care au mers într-o sală de judecată, care au citit hotărâri judecătorești și pot spune ca au văzut și înțeles ce face un judecător. Tocmai din acest motiv, noi am încheiat parteneriate cu asociațiile studențești ELSA și NILS Bucuresti, pentru a oferi locuri de practică studenților peste vară și nu numai.
Ruxandra Vișoiu: Pe lângă experiența practică, este important să iei decizia profesională cunoscându-te foarte bine pe tine însuți. Mie, spre exemplu, nu mi s-ar fi potrivit profesia de judecător, deși aceasta era prima mea opțiune în anul I de facultate. În plus, eram încurajată și de familie în această direcție -- aceasta e o altă eroare, să ne luăm după sfaturile familiei sau prietenilor. Deși sunt cu siguranță bine intenționați, până la urmă este o decizie personală foarte importantă și trebuie să o tratăm ca atare.
avocatnet.ro: V-ați dorit vreodată să intrați în magistratură?
Ruxandra Vișoiu: Așa cum ziceam, în anul I de facultate chiar voiam să fiu judecător și să „împart dreptate”. Între timp am făcut niște stagii de practică la firme de avocatură și mi-am cam schimbat părerea. Am dat și la INM la finalul facultății, dar mai mult ca un exercițiu pentru examenul de Barou, lucru care s-a dovedit foarte util.
Remus Popovici: Eu provin dintr-o familie care nu a avut legătură cu domeniul juridic, ci mai degrabă cu zona de antreprenoriat. Așadar am crescut auzind concepte precum clienți, marketing, profit si angajați. În plus, eu am urmat pe lângă drept și ASE-ul, Facultatea de Comerț și am simțit mereu o satisfacție analizând cifre, strategii și mereu mi-am dorit să ajut la construirea unui business de la zero. În ceea ce privește magistratura, deși există multe avantaje și satisfacții pe care le poți avea prin această profesie, eu nu m-aș simți pe deplin satisfăcut fără a avea această componentă antreprenorială.
avocatnet.ro: Avocatura în 2018. Sistemul judiciar în România anului 2018. Hai să facem un exercițiu de imaginație: duhul din lampă poate să vă îndeplinească trei dorințe în legătură cu sistemul judiciar din România / organizarea profesiei de avocat / orice lege de la noi. Ce i-ați cere?
Ruxandra Vișoiu: Doar trei dorințe? Fie! Deși nu este domeniul meu de activitate, aș dori mai multă transparență în anchetele penale. Am prieteni avocați care lucrează pe penal și poveștile pe care le aud uneori mă îngrozesc. A doua dorință: un sistem mai bine pus la punct pentru avocații din oficiu. Am făcut și eu oficii când am pornit pe cont propriu în avocatură și este foarte trist. Sunt cazuri când ți se pune dosarul în brațe cu 5 minute înainte de începerea ședinței. Cum poți oferi apărare efectivă în așa condiții? Până și inculpații știu că avocatul din oficiu e mai mult de formă. Și ultima dorință: să avem acces electronic la dosarele de instanță și programare la ore fixe, ca sa nu stăm în sală ore întregi pentru a ne veni rândul. Mi se pare destul de trist că în 2018, epoca digitală, încă stăm la cozi la arhivele și registraturile instanțelor. Dacă în Craiova s-au putut face dosare electronice, de ce nu și în București?
Comentarii articol (1)