Proiectul de ordin al Ministerul Mediului pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională a fost lansat luni în dezbatere publică. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial.
În esență, documentul prevede că persoanele fizice vor putea să ceară o finanțare nerambursabilă pentru a-și instala panouri solare fotovoltaice. Mai precis, statul va acoperi până la 90% din costuri, însă nu mai mult de 20.000 de lei, iar solicitantul va acoperi restul de 10%.
Finanțarea va acoperi nu doar costurile panourilor solare, ci și alte cheltuieli:
- invertorul;
- materialele pentru conexiuni;
- structura de montaj a sistemului;
- modul de comunicație;
- contorul inteligent;
- tabloul electric.
Pe deasupra, banii de la stat vor acoperi TVA-ul și cheltuielile făcute pentru montarea și punerea în funcțiune a panourilor solare fotovoltaice (maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice).
În orice caz, românii trebuie să știe că cheltuielile vor putea fi acoperite din banii statului numai dacă sunt făcute după încheierea unui contract de finanțare nerambursabilă. Cu alte cuvinte, dacă o persoană deja și-a montat panouri solare la casă, aceasta nu va putea să ceară statului decontarea cheltuielilor.
Banii vor acoperi doar un anumit număr de persoane fizice, astfel că, pentru a obține finanțarea, va exista o perioadă de înscrieri în care se vor putea depune dosarele de participare.
Atenție! Proiectul NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de minister și publicat în Monitorul Oficial. După apariția în Monitor, autoritățile trebuie să anunțe o perioadă de înscriere pentru ca persoanele fizice să poată cere bani.
Comentarii articol (3)