Felul în care autoritățile fiscale autohtone decid să includă o firmă într-o categorie de risc fiscal (mic, mediu, mare) ar putea fi făcut public în viitorul apropiat. Conform specialiștilor Deloitte, măsura este discutată, la nivelul Ministerului Finanțelor, în vederea includerii sale într-un proiect de act normativ care să modifice Codul de procedură fiscală până la finele anului 2018.
Dacă s-ar realiza, aceasta ar fi o schimbare majoră a politicii autorităților fiscale, în condițiile în care, în prezent, criteriile de încadrare a firmelor la o categorie de risc fiscal nu sunt publice. În esență, analiza de risc stă la baza selectării companiilor pentru desfășurarea inspecțiilor fiscale.
Concret, Andreea Artenie, partener la Reff și Asociații (firmă de avocatură care reprezintă Deloitte), a explicat astăzi, la o întâlnire cu presa, că ministerului i-a fost propusă o reașezare a procedurii analizei de risc.
În primul rând, este vorba de transparentizarea criteriilor avute în vedere la analiza de risc, măsură care ar duce, în opinia specialistei, la conformarea voluntară. De asemenea, se dorește o repetitivitate bine stabilită la efectuarea analizei de risc care să permită, atunci când există neconcordanțe ce duc la o anume categorizare, schimbarea categoriei de risc.
În al doilea rând, pe partea procedurală, Andreea Artenie spune că autorităților li s-a propus stabilirea a trei mari etape pentru desfășurarea analizei de risc:
- analizarea informațiilor deținute de autorități și elaborarea concluziilor preliminare privind încadrarea la o categorie de risc;
- dacă se ajunge la concluzia că se impune schimbarea încadrării anterioare sau creșterea gradului de risc, prezentarea concluziilor preliminare contribuabilului, care să poată prezenta un punct de vedere, să poată aduce lămuriri sau informații care să justifice neconcordanțele identificate de Fisc;
- decizia prin care se stabilește nivelul de risc al unei firme să fie un act administrativ care să fie comunicat firmei și care să poată fi contestat.
Practic, dacă analiza de risc ar fi modificată conform propunerilor mediului de afaceri, firmele ar putea să aibă și ele un cuvânt de spus la stabilirea riscului fiscal. În plus, acestea ar putea să conteste ulterior în instanță o încadrare pe care o consideră nejustificată. Practic, încadrarea la o categorie de risc ar fi transpusă într-un act oficial palpabil și contestabil, în condițiile în care acum vorbim doar de o etichetare internă neoficială pe care o face Fiscul firmelor.
Informații mai multe despre inspecția fiscală, ce este desfășurată la firme în funcție de rezultatele analizei de risc, pot fi găsite aici.
Atenție! Ca să se aplice, măsurile discutate de mediul de afaceri cu ministerul trebuie incluse într-un proiect de act normativ, adoptate și publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)