Guvernul a adăugat pe lista amenzilor iertate la prima abatere, în baza Legii prevenirii, nerespectarea termenelor finale de a începe folosirea noilor case de marcat, cele cu jurnal electronic. Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 701/2018, care a apărut luni în numărul 777/2018 al Monitorului Oficial și care deja se aplică de la data publicării.
Companiile mari și mijlocii ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la 1 iunie 2018, în timp ce companiile mici ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la data de 1 august 2018. Totuși, amenzile pentru neînlocuirea caselor de marcat se pot aplica de la 1 septembrie 2018, pentru firmele mari și mijlocii, și de la 1 noiembrie 2018, pentru firmele mici. Așa prevede acum legislația caselor de marcat.
Practic, 1 septembrie 2018 a fost termenul final de conformare pentru firmele mari și medii, în timp ce 1 noiembrie 2018 este termenul final de conformare pentru firmele mici. Totuși, din moment ce până la jumătatea lunii august 2018 s-au instalat abia 29.000 de aparate de marcat cu jurnal electronic, dintr-un total estimat de 800.000, autoritățile mai păsuiesc firmele prin acordarea de avertismente.
Asta a implicat modificarea listei amenzilor contravenționale acoperite de Legea prevenirii, prin HG, pentru a include nedotarea în termen util cu noile case de marcat. Totuși, prevenirea acoperă doar temporar înlocuirea vechilor case de marcat, din moment ce vorbim de două termene fixe unice.
„Se impune introducerea contravențiilor referitoare la nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (...), sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017, în vederea asigurării unei abordări de tip preventiv, stimulativ şi nu de sancţionare imediată, la prima abatere, a operatorului economic”, scria în nota de fundamentare ce a însoțit HG nr. 701/2018 în forma sa de proiect.
Astfel, atunci când inspectorii Fiscului vin în control la firme, aceștia vor analiza situația și, conform informațiilor de la Ministerul Finanțelor, vor decide aplicarea avertismentelor după cum urmează:
- compania e dotată cu casă de marcat cu jurnal electronic, dar aceasta nu e fiscalizată și instalată: se dă avertisment și se stabilește un termen foarte scurt pentru instalare;
- compania nu-i dotată cu casă de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate corespunzătoare activității acesteia: se dă avertisment și se stabilește un termen scurt pentru dotare;
- compania nu-i dotată cu casă de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate și s-a făcut comandă la un distribuitor autorizat: se dă avertisment și se stabilește un termen scurt pentru dotare și fiscalizare;
- compania nu-i dotată cu casă de marcat cu jurnal electronic și nu există pe piață aparate dedicate activității sale: se dă avertisment și se stabilește în planul de remediere un termen mai lung de dotare.
Conform reglementărilor în vigoare, amenzile pentru nerespectarea calendarului înlocuirii caselor de marcat sunt cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. Iar firmelor le sunt confiscate sumele nejustificate și li se suspendă activitatea până-și schimbă casele de marcat și achită amenzile. Totuși, după intrarea în vigoare a HG nr. 701/2018, inspectorii fiscului aplică avertismente fără să recurgă la confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității.
Nu vor scăpa cu avertisment, la prima abatere, firmele care până acum nu s-au dotat nici măcar cu case de marcat cu jurnal tipărit. Practic, asta înseamnă că prevenirea acoperă doar firmele care își schimbă casele vechi de marcat, nu și cele care sunt descoperite că sunt în ilegalitate de când activează pe piață.