Redacția noastră a analizat rapoartele de activitate din ultimii cinci ani ale Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), pentru a vedea ce domenii urmărește de obicei personalul de control.
Astfel, din documentele pentru perioada 2013 - 2017, dintre care ultimul a fost făcut public marți, rezultă că activitatea de control a ANSPDCP este destul de imprevizibilă. Deoarece autoritatea are foarte puține persoane care să se ocupe de verificări la firme, aceasta încearcă, de la an la an, să se axeze pe domenii diferite.
Din acest motiv, companiile, dacă se ocupă cu prelucrări de date personale, ar trebui să fie vigilente în orice moment. Însă, orientativ, domeniile controlate în ultimii ani au șanse mai reduse de a fi luate iar în vizor în 2018.
În continuare, prezentăm succint cam ce categorii de firme au fost verificate în perioada 2013 - 2017.
2013. În primul an al perioadei amintite, personalul de control a făcut verificări la marile magazine, la bănci, la casele de schimb valutar și la firmele care se ocupă de ridicarea mașinilor parcate ilegal.
2014. În următorul an, ANSPDCP s-a dus în control la centrele de sănătate, la unitățile sanitare, la școlile private care foloseau camere video de supraveghere, la transportatorii rutieri de persoane și la casele de schimb valutar.
2015. Companiile care oferă servicii cloud și cele care prelucrează date personale prin intermediul site-urilor proprii (prin cookie-uri) au fost vizate de controale în anul 2015.
2016. În penultimul an al perioadei amintite, personalul de control a avut în vizor birourile de credit (băncile și instituțiile financiare nebancare) și companiile care prelucrează date biometrice ale salariaților proprii.
2017. În fine, anul trecut, reprezentanții ANSPDCP au fost în control iar la birourile de credit, însă s-au mai dus la firmele care închiriază mașini și alte vehicule rutiere ușoare și la firmele de salubritate.
Așa cum se poate observa cu ușurință, băncile, instituțiile financiare nebancare și casele de schimb valutar au fost vizate puțin mai des decât alte entități în ultimii cinci ani. Acest aspect poate fi considerat un indiciu pentru controalele care vin în 2018 și în următorii ani.
Totodată, trebuie subliniat că numărul de investigații crește constant de la an la an (de la 229 în anul 2013 la 818 în anul 2017), iar tendința are șanse mari să continue. De ce? Pentru că, odată cu apariția Regulamentului general privind protecția datelor (sau GDPR, pe scurt), s-a decis suplimentarea personalului ANSPDCP.
În plus, autoritățile au căpătat recent și puteri sporite în controalele pe care le pot desfășura la firmele care prelucrează date personale.
Comentarii articol (0)