Două proiecte legislative, respectiv Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(1), lit.a) şi b) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii și Propunerea legislativă pentru cumpletarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, au fost întegistrate de curând la Senat pentru dezbatere și amândouă vizează modificarea cuantumului alocațiilor de stat pentru copii. Pentru a se putea aplica, fiecare dintre cele două proiecte are nevoie de aprobarea parlamentarilor, de semnătura președintelui și de publicare în Monitorul Oficial.
Mai exact, primul dintre cele două proiecte propune majorarea, de la 1 ianuarie 2019, a valorii alocației de stat pentru copii. Astfel, aceasta ar urma să reprezinte 0,6 ISR, în prezent, 0,4 ISR, pentru copiii de până la doi ani și 0,3 ISR, față de 0,168 ISR, pentru copiii cu vârste cuprinse între doi și 18 ani.
Indicatorul social de referință (ISR) reprezintă o unitate exprimată în lei la care se raportează toate beneficiile sociale, iar, în 2018, valoarea acestuia este de 500 de lei (detalii, aici). Asta înseamnă că, dacă acest proiect va ajunge să se aplice, alocațiile pentru copii se vor majora de la 200 la 300 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani și de la 84 la 150 de lei pentru copiii de până la 18 ani.
Cel de-al doilea proiect de act normativ propune modificare modului în care se calculează alocația de stat pentru copii, dar tot în sensul majorării acesteia. Concret, documentul stabilește ca, începând tot cu 1 ianuarie 2019, valoarea alocației pentru copii să se majoreze anual cu rata medie a inflației. Dacă această propunere legislativă va fi adoptată, creșterea valorii alocației pentru copii ar fi mai mică decât cea propusă de celălalt proiect de act normativ, dar va permite alocației să-și mențină aceeași valoare de piață, adică nu-i va permite acesteia să scadă.
Inițiatorii ambelor proiecte motivează propunerile prin faptul că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește valoarea alocațiilor de stat destinate copiilor și prin faptul că, de mai mulți ani, și anume din 2015, valoarea acestor alocații a rămas neschimbată, în timp ce prețurile din țara noastră s-au majorat.
Atenţie! Prevederile proiectelor legislative NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie să primească aprobarea Parlamentului, a șefului statului şi să fie publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)