Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, ajutorul pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât și de familiile cu dificultăți financiare, de principiu, doar pentru locuința din actul de identitate și doar pentru sistemul principal de încălzire. Despre limitele de venit ale persoanelor care pot solicita acest ajutor am scris aici.
Totuși, chiar și în cazul în care o persoană nu are domiciliul de la adresa respectivă pe actul de identitate (copil care trăiește în casa părinților) sau are pe actul de identitate adresa unde locuiește, dar nu este proprietar, chiriaș sau moștenitor, aceasta poate să solicite ajutorul, dar doar în baza unei împuterniciri legale din partea proprietarului spațiului de locuit.
Cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire se depun individual sau prin asociațiile de proprietari la primăria locală, alături de o declarație pe propria răspundere pentru acordarea unor drepturi de asistenţă socială.
În practică, pe lângă aceste două documente, autoritățile pot solicita și alte documente, și anume acte din care să rezulte componența familiei (acte de identitate ale membrilor familiei, certificat de căsătorie, hotărâre de divorț, certificat de deces etc.), acte care demonstrează veniturile nete realizate (adeverință de la angajator, talon de pensie etc.), documente în baza cărora este deținută locuința (contract de vânzare-cumpărare, de închiriere etc.) sau acte ce privesc bunurile deținute.
Primarul este cel care, după depunerea actelor solicitate, stabilește, printr-o dispoziție care se comunică solicitantului până la data de 15 noiembrie, acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței. Dispoziția primarului se emite o singură dată pentru perioada de acordare a ajutorului și poate fi emisă individual sau colectiv.
Valoarea ajutorului nu are o valoare fixă și diferă în funcție de situația fiecărei persoane sau familii ce solicită ajutorul. Dacă se aprobă acordarea ajutorului, beneficiarul nu va primi bani, ci ajutoarele se vor plăti direct la furnizor, facturile de la aceștia devenind mai mici.
Totuși, există o excepție de la acestă regulă, și anume în cazul persoanelor care au cerut ajutorul pentru lemne, cărbuni și combustibili petrolieri. Cei ce solicită ajutorul pentru cumpărarea de combustibili solizi sau petrolieri pot primi, dacă autoritățile locale decid în acest sens, ajutorul și în natură, prin acordarea de lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri.
Comentarii articol (0)