Articol scris de Ciprian Timofte, managing associate la Țuca Zbârcea & Asociații.
Totuși, la nivel practic, cele de mai sus sună utopic, în condițiile în care de cele mai multe ori partenerii contractuali vor fi reticenți în a amenda contracte deja încheiate. În atare condiții, s-ar putea lua în considerare cenzurarea datelor excesive din contracte (prin „acoperirea” acestora cu un marker netransparent).
Atare practici prezintă însă dezavantaje notabile, cum ar fi posibile dificultăți operaționale (legate de asumarea responsabilității deciziei privind datele care vor fi cenzurate), probleme de ordin juridic (legate de alterarea forței probante a contractului etc.).
Concluzionând, nu cred că există o soluție magică care să rezolve problematica datelor excesive din contractele deja încheiate. Recomand ca fiecare organizație să realizeze o evaluare proprie a portofoliului de contracte din perspectiva datelor excesive și să decidă, în funcție de circumstanțe, măsurile care se impun în acest context.
Se vor putea lua în considerare, printre altele: natura contractelor (și anume, contracte ce implică prelucrarea unui volum mare de date), importanța contractelor pentru organizație (dacă e vorba de contracte strategice sau de importanță majoră), natura datelor prelucrate (dacă datele prelucrate excesiv sunt date speciale, cum ar fi date privind starea de sănătate, apartenența sindicală sau politică etc.).
Comentarii articol (0)