Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 87/2018 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, care a apărut vineri în Monitorul Oficial și care deja se aplică de la data publicării sale.
Guvernul a eliminat vineri o condiție introdusă la finele lunii august 2018 pentru predarea limbii române la clasele primare ale minorităților naționale. Astfel, limba română nu mai este predată la acele clase de profesori cu studii superioare de specialitate.
Mai exact, pe final de vară, prin ordonanță de urgență, în Legea educației a fost introdusă prevederea conform căreia „în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.
Însă, la doar câteva săptămâni distanță, Guvernul s-a răzgândit și a dat o ordonanță care a eliminat vineri această regulă. Prin urmare, în Legea educației scrie acum doar că „profesorii pentru învățământul primar de la clasele cu predare în limbile minorităților naționale predau disciplinele Comunicare în limba română, precum și Limba și literatura română pe tot parcursul ciclului primar”.
Cu alte cuvinte, a dispărut orice fel de precizare referitoare la condiția ca profesorii să aibă studii superioare de specialitate.
Conform OUG nr. 87/2018, care se aplică chiar din anul școlar curent, orice contract individual de muncă încheiat sau orice modificări contractuale făcute pentru a asigura predarea limbii române de către profesori cu studii superioare de specialitate s-au anulat automat la data de 28 septembrie 2018.
Comentarii articol (0)