Guvernul a decis să renunțe la majorările salariale prevăzute pentru educatorii din învățământul preșcolar care aveau mai multe grupe de copii. Schimbarea apare în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2020, document publicat de puțină vreme în Monitorul Oficial și care se aplică deja.
Concret, educatorii care predau simultan la cel puțin două și cel mult cinci grupe de preșcolari nu primesc o majorare variabilă a salariului de bază. Anterior, această majorare variabilă era prevăzută după cum urmează:
- pentru două grupe - o creștere cu 7% a salariului de bază deținut;
- pentru trei grupe - o creștere cu 10% a salariului de bază deținut;
- pentru patru grupe - o creștere cu 15% a salariului de bază deținut;
- pentru cinci grupe - o creștere cu 20% a salariului de bază deținut.
Asta înseamnă că majorările salariale în funcție de predarea simultană sunt acordate numai profesorilor care au între două și cinci clase de elevi în învățământul primar sau gimnazial.
Care este motivarea din spatele acestei măsuri? În nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în forma sa de proiect scria că Curtea de Conturi a derulat un audit financiar la Ministerul Educației, în urma căruia s-a recomandat eliminarea obligației de acordare a majorărilor pentru personalului didactic de predare din învățământul preșcolar. Asta pentru a se pune în acord Legea salarizării bugetare cu Legea educației.
Sistemul național de învățământ preuniversitar cuprinde mai multe niveluri, conform Legii educației. Mai precis, avem, mai întâi, educația timpurie, care este formată din nivelul antepreșcolar (0-3 ani) și învățământul preșcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare.
Apoi, avem învățământul primar, care cuprinde clasa pregătitoare și clasele I-IV, și avem învățământul secundar, care cuprinde învățământul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII, și învățământul secundar superior, care poate fi învățământ liceal (clasele IX-XII/XIII, cu filierele teoretică, vocațională și tehnologică) sau învățământ profesional cu durata de minimum trei ani.
În fine, mai avem și învățământul terțiar nonuniversitar, care cuprinde învățământul postliceal.
Comentarii articol (1)