__________
ACTUALIZARE (01.04.2018): Proiectul a devenit ulterior Legea 72/2018, însă în forma oficială nu mai apar facilitățile prezentate în articol.
__________
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost înregistrată pe agenda de miercuri a Senatului, pentru votul final, fiind propus pentru adoptare. Indiferent de votul senatorilor, actul va avea nevoie și de aprobarea deputaților pentru a se putea aplica.
În lista cheltuielilor cu deductibilitate limitată, prevăzută în cazul impozitului pe profit la determinarea rezultatului fiscal al firmelor, ar urma să fie incluse taxele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar acreditat. Concret, aceste cheltuieli vor fi deductibile la o singură persoană juridică, în limita a 7.000 de euro pe an (echivalent în lei), pentru copiii salariaților sau ai administratorilor.
În plus, pe listă vor mai apărea ca cheltuieli deductibile limitat „taberele, excursiile, alte activități educative extracurriculare și extrașcolare în limita echivalentului în lei a sumei de 500 euro/an pentru copiii salariaților/administratorilor, pe bază de decont cu documente justificative”, prevede proiectul.
În același timp, atât taxele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar acreditat, cât și taberele, excursiile și alte activități educative extracurriculare și extrașcolare ar urma să reprezinte cheltuieli deductibile limitat pentru PFA-uri, la stabilirea venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Limitele vor fi, de asemenea, 7.000 de euro pe an pentru copiii salariaților sau ai contribuabililor, respectiv 500 de euro pe an pentru copiii salariaților sau ai contribuabilului.
Documentul aflat la Senat mai dispune că „taxa de școlarizare pentru învățământul preuniversitar acreditat suportată de angajat, în limita echivalentului în lei al sumei de 7.000 euro”, dar și „taberele, excursiile, alte activități educative extracurriculare și extrașcolare suportate de angajat, în limita echivalentului în lei al sumei de 500 euro”, vor fi cheltuieli deduse în cazul impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor.
Sistemul național de învățământ preuniversitar cuprinde, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, următoarele niveluri:
- educația timpurie (până la șase ani): nivelul antepreșcolar (până la trei ani) și învățământul preșcolar (de la trei la șase ani);
- învățământul primar: clasa pregătitoare și clasele I-IV;
- învățământul secundar: învățământul secundar inferior/gimnazial (clasele V-VIII) și învățământul secundar superior (învățământ liceal - clasele de liceu IX-XII/XIII, învățământ profesional cu durata minimă de trei ani);
- învățământul terțiar nonuniversitar: învățământul postliceal.
Actul normativ stabilește că sistemul național de învățământ preuniversitar este constituit din unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale autorizate sau acreditate.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.