Conform actului normativ care aduce modificări Legii fondului funciar nr. 18/1991, mai exact, Legea nr. 231/2018, și după cum subliniază și avocatul Bogdan Petre Ilie, partener la Andrew ID Law Firm, este important de știut faptul că persoanele, fie ele fizice sau juridice, interesate să intre în posesia unor terenuri mai pot face cereri în acest sens doar până la începutul lunii decembrie a acestui an. Astfel, cei ce vor să intre în proprietatea terenurilor regăsite în categoriile de mai jos mai pot face solicitările până în data de 7 decembrie 2018.
După cum stabilește Legea fondului funciar nr. 18/1991, sunt și rămân “în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a moștenitorilor acestora, indiferent de ocupația sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și curtea și grădina din jurul acestora”.
De asemenea, actul normativ prevede și faptul că suprafețele terenurilor ce au fost trecute în proprietatea statului prin cooperativele agricole pot fi dovedite prin acte de proprietate, extrase de carte funciară, registre agricole sau prin alte documente funciare. În cazul vânzării terenurilor, de puțină vreme, proprietarii pot dovedi suprafețele deținute printr-un nou mod.
Astfel, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 231/2018, act normativ care modifică Legea fondului funciar, posesorii de curți și grădini ce au făcut parte din terenurile unei cooperative agricole pot demonstra că au deținut acele terenuri inclusiv prin declarații autentice de martori. Așadar, suprafețele terenurilor ce au fost în proprietatea statului prin intermediul unei cooperative se pot dovedi și prin declarații ale vecinilor.
După cum a precizat, la solicitarea redacției noastre, avocatul Bogdan Petre Ilie, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 231/2018, "persoanele vizate puteau face dovada întinderii suprafețelor de teren aferente caselor de locuit și anexelor gospodărești doar prin acte de proprietate, evidențe de carte funciară, registre agricole sau în alte documente funciare, noile modificări completează paleta probatorie menționând că această dovadă se poate face prin orice mijloc de probă, inclusiv prin declarații autentice de martori".
Legea nr. 231/2018 aduce și alte modificări Legii fondului funciar. Astfel, actualii deținători ai construcțiilor realizate de fostele cooperative agricole au acum posibilitatea de a solicita trecerea în proprietate a terenurilor aflate în intravilanul localităților și care țin de aceste construcții. Totuși, pentru a putea face solicitarea, proprietarii construcțiilor trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții:
- sunt deținători de construcții de la data dobândirii și până la data solicitării înscrierii dreptului de proprietate;
- fac dovada că imobilul este înregistrat în registrul agricol și a plății impozitelor și taxelor în conformitate cu prevederile legale;
- pentru terenul aferent construcției nu a fost constituit sau reconstituit dreptul de proprietate;
- terenurile nu sunt în proprietatea publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale.
O altă modificare adusă Legii fondului funciar vizează terenurile aferente locuinței, dar care, spre deosebire de cele despre care am vorbit mai sus, nu au fost cooperativizate. Așadar, deținătorii terenurilor aferente locuinței, ce nu au fost cooperativizate, sau moștenitorii acestora pot solicita comisiei județene emiterea titlului de proprietate pentru acestea, dar doar dacă:
- solicitanții figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale și în evidențele fiscale;
- terenul este în proprietatea statului român și persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcțiilor de pe terenurile care fac obiectul prezentei legi;
- terenurile nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.
De asemenea, specialistul atrage atenția că prevederile Legii nr. 231/2018 "nu sunt aplicabile cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate formulate în temeiul Legii nr. 18/1991 și aflate în curs de soluționare prin proceduri administrative sau judiciare, la momentul intrării sale în vigoare".
Comentarii articol (4)