avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate. Bună ziua! Vecinii mei și-au ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate. Bună ziua! Vecinii mei și-au cumpărat, în perioada comunista, ...

Bună ziua!
Vecinii mei și-au cumpărat, în perioada comunista, o casa. În actul de vânzare-cumpărare este menționat ca, casa se vinde fără terenul aferent, întrucât în acea perioada terenul a întrat în posesia statului.
După decesul soțului, la procesul pentru succesiune, soția a aflat ca terenul de sub casa și din curte, este acum în posesia fiului acestora, ea neavând acces de la casa la poartă. L-a luat în concesiune de la primărie.
Întrebarea este cum poate sa întra în posesia terenului.
Va mulțumesc anticipat
Cu stima,
Coviti Angela.
Bună ziua !Prin Legea nr. 231/2018, s-a acordat persoanelor fizice sau juridice interesate posibilitatea de a dobândi dreptul de proprietate asupra a două noi categorii de terenuri (care nu intrau în sfera de acoperire a Legii fondului funciar nr. 18/1991 – “Legea nr. 18/1991”), printre care și asupra terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și asupra curții și grădinii din jurul acestora care nu au fost cooperativizate:
Art. 27 alin. (23): În cazul terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și a curții și grădinii din jurul acestora, care nu au fost cooperativizate, deținătorii sau moștenitorii acestora pot solicita comisiei județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi, astfel: a) dacă solicitanții figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale și în evidențele fiscale; b) dacă terenul este în proprietatea statului român și persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcțiilor de pe terenurile care fac obiectul prezentei legi; c) nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.
Dacă îndeplinește condițiile , ar fi o variantă.
Doar pt acces de la poartă la casă, poate iniția o acțiune confesorie de servitute reglementată de art 757 Cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege nr.18 din 19 februarie 1991 legea fondului funciar-interpretare art. 23. - (1) cornaca cornaca Cum se interpreteaza acest articol de lege ? Mai precis ? Art. 23. - (1) Sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan AlbertCaf AlbertCaf Art 41 alin (10) din Legea nr 7/1996 prevede: \"Terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul ... (vezi toată discuția)
Ordinul 22 al prefectului onicutza onicutza buna ziua! am si eu o itrebare? cum poate cineve sa obtina acest ordin daca un teren intrat in proprietatea statului comform legii 58/1974 eu fiind proprietar ... (vezi toată discuția)