avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ordinul 22 al prefectului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ordinul 22 al prefectului

buna ziua! am si eu o itrebare? cum poate cineve sa obtina acest ordin daca un teren intrat in proprietatea statului comform legii 58/1974 eu fiind proprietar cu certificat de mostenitor, iar cel ce a primit decizia este parte indiviza cu mine,el are 29/32 eu am 3/32.se poate da asa ceva? din cate sapaturi am facut pe net,se spune ca avand cota parte nu poate sa revendice terenul.in ce baza a fost emis decizia?ptr-ca trebuiau depuse niste acte de proprietate.va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: onicutza , utilizator 21:20, 14 Mai 2009
Persoana de care vorbiti era proprietarul constructiei aflata pe teren? Pentru ca art. 23 din legea 18/1991 (in baza caruia se emite ordinul prefectului) prevede ca:
(1) Sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a moştenitorilor acestora, indiferent de ocupaţia sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, determinate potrivit art. 8 din Decretul-lege nr.42/1990 privind unele măsuri pentru stimularea ţărănimii.
(2) Suprafeţele de terenuri aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora sunt acelea evidenţiate ca atare în actele de proprietate, în cartea funciară, în registrul agricol sau în alte documente funciare, la data intrării în cooperativa agricolă de producţie.
(3) Pentru suprafaţa de teren agricol atribuită de cooperativa agricolă de producţie ca lot de folosinţă, potrivit prevederilor art. 4 din Decretul-lege nr.42/1990, nu se reconstituie sau nu se constituie dreptul de proprietate persoanei căreia i s-a atribuit, indiferent dacă acest teren se află în continuarea grădinii în intravilan sau în alt loc, în extravilan, cu excepţia celor strămutaţi, pentru realizarea unor investiţii de interes local sau de utilitate publică.
(4) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi persoanelor din zonele cooperativizate, care nu au avut calitatea de cooperator.


In completare, iata art. 8 din decretul-lege 42/1990:
(1) Terenul aferent casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si curtea si gradina din jurul acestora, in zonele cooperativizate, constituie proprietatea particulara a detinatorilor; acestea pot fi instrainate si lasate mostenire.

(2)Terenul prevazut la alin. 1, impreuna cu lotul care poate fi atribuit in folosinta membrului cooperator, potrivit prevederilor art. 4, nu poate depasi suprafata de 6.000 metri patrati pentru detinatorul casei de locuit.


Va rog sa observati ca decretul-lege foloseste termenul de detinator, si nu pe cel de proprietar.
mai concret.eu am vandut una casa de locuit lui x,in 1988.mostenitori eram eu bunica si mama,eu si bunica am vandut partile noastre in cota de 29/32,mama nu a vandut.la vremea aceea terenul a trecut la stat in baza legii 58/1974,de la primarie am primit imformatia ca exista tot la stat nu afost revendicat de nimeni si dupa actele pe care le-am aratat,certificatul de mostenitor si contractul de vanzare cumparare au spus ca trebuie sa fac o actiune in revendicare in instanta.terenul este in intravilan.ce sanse mai am?pe ce baza a primit ordinul?poate doar pe cota de 29/32,nu putea sa obtina titlu pe tot terenul!!!! va multumesc!si va rog sa-mi raspunde-ti daca se poate. ps,persoana a cumparat de la mine,in 1988,si locuieste acolo,tot ea a primit titlul.nu ete vorba de teren in cooperativa este in oras.si in baza legii 18/1991 se mai spune ca crimesc terunul care l-au avut in folosinta,in cazul de fata 100 m2.asta era pentru fostii membrii cooperatori,caace nu este cazul la noi.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
onicutza, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 58/1974 oprescuviorica oprescuviorica Buna seara. Ca si alta data apelez la ajutorul dumneavoastră. Soacra mea a cumparat in 1983 o casă în ploiesti. Acum dupa decesul ei aflam ca de fapt ea ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate, drept funciar, reconstituire in baza decretului lege 42 din 1990, teren aferent casei excounselor excounselor Cunoasteti sa se fi desfasurat, in zonele cooperativizate, o procedura de recunoastere a dreptului de proprietate in baza art. 8 din Decretul- Lege 42 din ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face pt punerea in proprietate a unui teren? geyes36 geyes36 Buna, parintii mei se confrunta cu o problema destul de complicata, careia nu-i pot da de capat, si anume: in 1974 au cumparat o casa si terenul aferant ... (vezi toată discuția)