Buna, parintii mei se confrunta cu o problema destul de complicata, careia nu-i pot da de capat, si anume: in 1974 au cumparat o casa si terenul aferant acesteia, in acea perioada nu au putut intabula decat 250 metri patrati, au deschie si proces pt atribuirea terenului aferent, iar in sentinta scrie ca trecerea in proprietate a acestiu teren se faceprin decizia prefecturiila propunerea primariei.Am depus si cerere la prefectura, acestia ne-au trimis la primarie. De la primarie ni s-a spus ca nu se poate face nimic deoarece nu ne incadram in art. 36 legea 18/1991. Primaria spune ca ar trebui sa deschidem un nou proces, dar....cu cine?
In baza carei legi sa intentezi proces, pe cine sa dam in judecata? Ne plimba de colo, colo...ati putea sa imi dati un raspuns cat de cat, va rog?:(:((
Primaria ar trebui sa priveasca lucrurile din perspectiva art. 23 din legea 18/1991 pentru a intocmi documentatia in vederea emiterii Ordinului prefectului pentru diferenta de suprafata: Art. 23. - (1) Sunt si raman in proprietatea privata a cooperatorilor sau, dupa caz, a mostenitorilor acestora, indiferent de ocupatia sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si curtea si gradina din jurul acestora, determinate potrivit art. 8 din Decretul-lege nr. 42/1990 privind unele masuri pentru stimularea taranimii.
(2) Suprafetele de terenuri aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si curtea si gradina din jurul acestora sunt acelea evidentiate ca atare in actele de proprietate, in cartea funciara, in registrul agricol sau in alte documente funciare, la data intrarii in cooperativa agricola de productie.
(21) In cazul instrainarii constructiilor, suprafetele de teren aferente prevazute la alin. (2) sunt cele convenite de parti la data instrainarii, dovedite prin orice mijloc de proba.
(3) Pentru suprafata de teren agricol atribuita de cooperativa agricola de productie ca lot de folosinta, potrivit prevederilor art. 4 din Decretul-lege nr. 42/1990, nu se reconstituie sau nu se constituie dreptul de proprietate persoanei careia i s-a atribuit, indiferent daca acest teren se afla in continuarea gradinii in intravilan sau in alt loc, in extravilan, cu exceptia celor stramutati, pentru realizarea unor investitii de interes local sau de utilitate publica.
(4) Dispozitiile alin. (1) se aplica si persoanelor din zonele cooperativizate, care nu au avut calitatea de cooperator.
In aceasta situatie, se folosesc urmatoarele documente doveditoare: extras registrul posesorilor 1990 (de la primarie) pentru stabilirea suprafetei reale a curtii, extras registrul agricol 1988-1990 (tot de la primarie), o schita cadastrala a casei si curtii aferente, cererea titularului, acte stare civila, declaratii de la vecini cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate (daca suprafata rezultata din masuratorie ste mai mare decat cea din registre), declaratia beneficiarului cum ca accepta suprafata rezultata din masuratori (daca aceasta este mai mica decat cea rezultata din registre), istoric de rol fiscal.
A doua varianta este introducerea unei actiuni in instanta pentru constatarea dobandirii dreptului de proprietate in urma uzucapiunii de 30 de ani (va trebuie istoric rol fiscal din care sa rezulte ca ati platit impozit 30 de ani, actele de cumparare ale casei si curtii, o schita cadastrala si doi martori care sa ateste in fata instantei ca posesia a fost continua, netulburata, utila si sub nume de proprietar). Neajunsul acestei variante il reprezinta costul crescut (actiunea se timbreaza la valoare) cat si paratul: unele instante considera ca ar fi primaria (intrucat diferenta de teren a intrat, la vremea respectiva, in proprietatea statului), altele persoana vanzatorului din actul de vanzare-cumparare (sau mostenitorii acestuia).
Cel mai bine, incercati totusi la primarie pe varianta art. 23 din legea 18/1991.
Succes!
Va multumesc! Problema e ca fostul proprietar a murit, si de la primarie am aflat ca a aparut un asa zis mostenitor. In contractul de vanzare cumparare, fostul proprietar, adica vanzatorul, declara ca nu mostenitori, in plus nu sunt foarte sigura daca parintii mei platesc impozit si pe terenul aferent, de 30 de ani! E foarte ciudat, iar in extrasul CF si in incheierea de autentificare, dupa numerele topografice, apare un hectar si ceva la pozitia parintilor mei.
Da...incercati sa vorbiti cu ei sa priveasca lucrurile din punctul de vedere al suprafetei totale a curtii asa cum apare ea la 01.01.1990, in baza art. 23 din legea 18/1991.