avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... LEGE nr.18 din 19 februarie 1991 Legea fondului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

LEGE nr.18 din 19 februarie 1991 Legea fondului funciar-Interpretare Art. 23. - (1)

Cum se interpreteaza acest articol de lege ? Mai precis ?
Art. 23. - (1) Sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a moştenitorilor acestora, indiferent de ocupaţia sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, determinate potrivit art. 8 din Decretul-lege nr.42/1990 privind unele măsuri pentru stimularea ţărănimii. (
(((( ------ART. 8 Terenul aferent casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi gradina din jurul acestora, în zonele cooperativizate, constituie proprietatea particulară a deţinătorilor; acestea pot fi înstrăinate şi lăsate moştenire.)))))
Cel mai recent răspuns: cornaca , utilizator 19:05, 21 Iulie 2015
În temeiul art. 23 de reconstituirea dreptului de proprietate beneficiază doar membrii cooperatori sau succesorii acestora care sunt proprietari actuali ai caselor și anexelor gospodărești. Dacă acestea au fost înstrăinate , actualmente sunt în posesia unei terțe persoane, nu mai este aplicabil acest lucru.
Sa intelegem ca: Un membru cooperator la data intrari in vigoare a legea 18/1991 avea curtea lui cu terenul afarent casei- Langa curtea lui detinea un alt teren ,,loc ajutator,, primit de la CAP. Acel teren era despartit de curtea membrului CAP cooperator de un gard.Era un teren imprejmuit de 2500 mp. Acest teren pe care cooperatorul il primise ca loc ajutator de la CAP. Apartinea unei alte persoane care il cumparase cu Act de vanzare -cumparare in anul 1954. La data araparitiei legii 18/1991 Proprietara era decadata din 1893 - dar avea mostenitori un fiu. Fiul a incercat sa isi reconstituie dreptul de proprietate si initial a fost pus in posesie cu o adeverinata din partea primariei cu schita facuta de membri comisiei tot in regula . Cooperatorul care la data intrarii in vigoare a legii 18/1991 detinea lucra acest teren ca loc ajutator dat de fostul CAP. a facut si el demersuri si a obtinut TITLU DE PROPRIETATE pe acest teren. Mostenitorului detinator de de act ,Vanzare - cumparare a ramas cu buza umflata... Desii au trecut 10 ani nu a primit nimic de la primaria respectiva Nici alt teren si nici in compensatie. Se mai poate face ceva. Cum sa putut initial sa fie pus in posesie mostenitorul si dupa nu a mai beneficiat de nimic ?
Multumim tuturor dar ramane o enigma !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 22 al prefectului onicutza onicutza buna ziua! am si eu o itrebare? cum poate cineve sa obtina acest ordin daca un teren intrat in proprietatea statului comform legii 58/1974 eu fiind proprietar ... (vezi toată discuția)
La revedere teren intravilan ! dat pe legea 18/1991 cornaca cornaca Un membru cooperator la data intrari in vigoare a legea 18/1991 avea curtea lui cu terenul afarent casei- Langa curtea lui detinea un alt teren ,,loc ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan AlbertCaf AlbertCaf Art 41 alin (10) din Legea nr 7/1996 prevede: \"Terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul ... (vezi toată discuția)