Imediat după publicarea în dezbatere publică a condițiilor propuse de desfășurare a sesiunii din acest an a programului Start-up Nation 2018, potențialii beneficiari și principalele firme de consultanță au criticat modificările aduse, acuzând, în principal, selecția proiectelor în funcție de ordinea depunerii lor.
În cursul unei conferință de presă de marți, a cărei înregistrare a fost publicată pe pagina de Facebook a CNIPPMR, au fost criticate criteriile de departajare a proiector, insistând pe nevoia de a ține cont de necesitățile reale ale beneficiarilor.
Cel mai criticat aspect propus pentru sesiunea din acest an a programului se referă la selecția proiectelor în ordinea depunerii lor. Astfel, principiul primul venit – primul servit nu este un principiu care să asigure calitatea planurilor de afaceri depuse. Acesta, coroborat cu închiderea apelului de proiecte la momentul la care valoarea totală a cheltuielilor eligibile solicitate va atinge pragul de 150% din bugetul alocat apelului, va conduce la o supraaglomerare a depunerilor la deschiderea aplicației, lucru demonstrat prin experiența schemei de minimis din anul 2013, atunci când aplicația a fost închisă în trei minute de la deschidere.
De asemenea, mai arată reprezentanții CNIPMMR, acest lucru poate conduce la depunerea unor proiecte fictive și slab calitative, care să conducă la închiderea rapidă a apelului. Au existat și pot fi realizate soft-uri nedetectabile care să poată depună un număr mare de proiecte concomitent, lucru care să conducă la blocarea aplicației sau atingerea instantă a pragului de 150% din bugetul alocat.
Principalele propuneri de îmbunătățire a criteriilor de selecție vizează următoarele aspecte:
1. Domeniile de activitate
Domeniile de activitate nu sunt clar definite, potențialii beneficiari având dificultăți a înțelege ce activități sunt încadrate în categoriile:
- servicii (exclusiv IT)
- comerț și alte activități
Astfel, în lipsa publicării unei liste a codurilor CAEN și a departajării acestor activități, este menținută o confuzie privind încadrarea activităților din sfera IT în aceste categorii prioritare.
Mai mult, “programul Start-Up Nation trebuie să fie în acord cu Strategia Națională pentru Competitivitate, nu să o contrazică, și să puncteze domeniile prioritare precum IT și industrii creative”, au remarcat oficialii CNIPMMR în cadrul conferinței de presă.
Industriile creative sunt domenii care în general aduc valoarea adaugată mare, lucru care se transpune în contribuții aferente angajaților și impozite ridicate plătite statului, astfel că aceste activități ar trebui să primească un punctaj suplimentar, egal cu cel atribuit activităților de IT.
2. Crearea de noi locuri de muncă în cadrul proiectelor
Având în vedere decalajul existent pe piața forței de muncă între cerere (mai mică) și ofertă (mai mare), oficialii CNIPPM atrag atenția asupra faptului că încurajarea creării de noi locuri de muncă le-ar crea beneficiarilor probleme în implementare, aceștia regăsindu-se în imposibilitatea de a găsi angajați.
3. Densitatea IMM-urilor în fiecare județ
Conform grilei de departajare publicate la începutul săptămânii trecute, proiectele vor fi departajate în funcție de județul în care acestea își vor desfășura activitatea. Astfel, proiectele din județele cu un număr mare de întreprinderi mici și mijlocii (IMM) vor fi depunctate, în detrimentul unor proiecte realizate în județe cu mai puține IMM-uri. Astfel, proiectele din județele Cluj, Ilfov sau municipiul București nu vor avea, în mod real, șanse de finanțare.
Favorizarea regiunilor mai puțin dezvoltate se regăsește deja în cadrul programelor europene de finanțare nerambursabilă. Din acest punct de vedere, programul Start-Up Nation trebuie sa fie complementar acestora și nu să finanțeze prioritar, poate chiar exclusiv aceleași regiuni.
Mediul de afaceri de afaceri are nevoie de stabilitate si predictibilitate, principii care trebuie sa ghideze si autoritatile publice. Astfel, CNIPMMR propune modificarea grilei de punctaj confor modelului de mai jos:
Conform propunerii CNIPMMR, proiectele care se vor situa la egalitate de punctaj vor fi departajate în ordinea următoare:
- valoarea procentului aferent aportului propriu;
- achiziția de echipamente tehnologice;
- activitatea pe care accesează programul;
- data și ora înscrierii în program.
Atenție! Programul de finanțare nu a fost lansat încă. Grila de evaluare prezentată mai sus reprezintă doar o propunere a Consiliului Național al Întreprinderilor. Modificările la procedura de desfășurare a programului Start-up Nation 2018 se vor aplica doar dacă sunt adoptate și publicate în Monitorul Oficial.