Sancțiunile pentru șoferi le putem găsi în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
A șofa fără să îți pui centura de siguranță înseamnă să riști să primești o amendă fie de 290 de lei, fie de 435 de lei, plus două puncte de penalizare pentru asta. Mai exact, amenda rutieră pentru lipsa centurii de siguranță se încadrează în clasa I de sancțiuni, unde găsim două sau trei puncte-amendă.
Pasagerii pot primi aceleași amenzi. Așadar, „nerespectarea obligației pasagerilor aflați într-un autovehicul și tractor agricol sau forestier de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranță” se încadrează tot în clasa I de sancțiuni, conform Codului rutier.
În Regulamentul de aplicare a Codului rutier există, totuși, câteva excepții de la purtarea centurii de siguranță. Cei care nu sunt obligați să poarte centura de siguranță sunt, mai exact:
- șoferii care staționează sau care dau mașina cu spatele;
- femeile gravide;
- taximetriștii;
- instructorii și examinatorii auto;
- persoanele cu certificat medical care-i scutește de purtarea centurii de siguranță.
Un punct-amendă este, în anul 2018, de 145 de lei. Fiecare punct de penalizare se anulează la trecerea a șase luni de la data primirii lor, iar acumularea de 15 puncte duce la suspendarea permisului auto.
EDUCAȚIE RUTIERĂ
Pastile informative explicative despre reguli de circulație, amenzi și obligații legale pentru șoferi, pietoni, bicicliști.
Comentarii articol (1)