Reducerea cotei de TVA pentru serviciile de restaurant și catering, care se va aplica de la 1 noiembrie 2018, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 89/2018, va duce la o discriminare pentru companiile din sectorul alimentar. Asta pentru că unele companii vor achita cota de 5%, unele vor aplica în continuare cota de 9%, iar altele vor trebui să achite atât cota de 5%, cât și cota de 9%.
„Doar agenții care demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii, nu doar furnizează mâncare și băutură, vor putea să aplice cota redusă de TVA de 5%. Un exemplu în acest sens îl constituie unitățile de alimentație care livrează mâncare la domiciliu, dar nu pun la dispoziție un spațiu pentru consum și nu oferă servicii conexe (de exemplu, servire la masă). Așadar, o pizza comandată și livrată la domiciliu va fi subiect de TVA 9%, spre deosebire de o pizza pe care o savurăm la restaurant. De ce? Pentru că, în primul caz, vorbim de o livrare de alimente care beneficiază de 9% TVA, în timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica 5% TVA”, a explicat Adrian Teampău, partener asociat, Departamentul de asistență fiscală și juridică, EY România, într-un punct de vedere remis recent redacției noastre.
Cu alte cuvinte, cota redusă de TVA se va aplica, în sectorul alimentar, în funcție de variabila „locul servirii mâncării”. Mai exact:
- o firmă care produce mâncare și doar o livrează la domiciliu va aplica o cotă de 9%;
- o firmă care produce mâncare și o servește într-un spațiu propriu va aplica o cotă de 5%;
- o firmă care oferă ambele servicii de mai sus va aplica o cotă de 9% pentru mâncarea livrată și o cotă de 5% pentru mâncarea servită;
- o firmă care doar vinde mâncare va aplica o cotă de 9%.
Cum s-ar putea proceda efectiv în practică acolo unde firmele se ocupă atât de servirea, cât și de livrarea mâncării? Conform lui Adrian Teampău, lucrurile ar trebui să fie simple, cel puțin din punctul de vedere al alegerii cotei de TVA. Casierul va întreba clientul dacă mănâncă la restaurant sau dacă vrea mâncarea la pachet. „Deci, efectiv, casierul te va întreba dacă iei acasă sau rămâi acolo. Și, atunci, în funcție de asta se va decide cota de TVA”, a punctat specialistul la o conferință de presă de azi ținută de EY.
Însă lucrurile vor fi mult mai complicate pentru firme la folosirea caselor de marcat, din moment ce va fi nevoie, în aparate, de o dublă înregistrare a produselor cărora li poate aplica atât cota de 5%, cât și cota de 9%.
În normele pentru aplicarea Codului fiscal avem o detaliere a serviciilor de restaurant și de catering, care implică, în esență, ideea de asigurare a serviciilor necesare pentru ca mâncarea să fie consumată imediat.
„În sensul TVA, serviciile de restaurant și de catering reprezintă servicii care constau în furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțită de servicii conexe suficiente care să permită consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură este numai unul dintre elementele unui întreg în care predomină serviciile. Serviciile de restaurant constau în prestarea unor astfel de servicii în spațiile prestatorului, iar serviciile de catering constau în prestarea unor astfel de servicii în afara localurilor prestatorului”, este lămurit în norme.
Totodată, regulile mai prevăd că, dacă furnizarea de alimente și/sau băuturi, cu sau fără transport, se face fără vreun alt serviciu conex, nu vorbim de servicii de restaurant sau de catering.
„Sunt doar două state membre care au cote diferențiate între livrarea de aliment și serviciul de restaurant. Există și în celelalte state membre UE cotă de TVA diferențiată între livrarea de aliment și serviciul de restaurant, însă alimentele pentru care se aplică o cotă redusă de TVA sunt foarte puține, sunt cele de bază”, a adăugat Adrian Teampău la conferința de azi.
În orice caz, specialiștii se așteaptă la o detaliere a noii cote de 5% pentru turism într-un act normativ de rang secundar. Însă până la acest moment nu s-a anunțat nicio reglementare de acest fel, deși până la 1 noiembrie 2018 mai sunt doar două săptămâni.
De luna viitoare, cota redusă de TVA de 5% se va aplica și pentru cazarea turiștilor, închirierea terenurilor de camping sau folosirea facilităților sportive.
În altă ordine de idei, în prezent, cota generală de TVA este de 19%.
Comentarii articol (0)