O serie de modificări aduse statutului magistraților au intrat azi în vigoare și sunt cuprinse în Legea nr. 242/2018 pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Printre modificările aduse de acest act normativ se numără și cele aduse concursului de admitere în magistratură, perioadei de formare a cursanților INM, duratei stagiului magistraților și a perioadei pe care absolvenții institutului trebuie s-o petreacă în magistratură.
Mai exact, după cum stabilește Legea nr. 242/2018, concursul de admitere se organizează anual la data și locul stabilite de INM, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii, iar condițiile de desfășurare a concursului (data, locul, modul de desfășurare și numărul de locuri scose la concurs) „se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii și pe cea a Institutului Național al Magistraturii, cu cel puțin 6 luni înainte de data stabilită pentru concurs”. Până la intrarea în vigoare a acestui act normativ, detaliile privind concursul de admitere la INM trebuiau anunțate cu cel puțin 60 de zile înainte de data concursului.
O altă modificare adusă de Legea nr. 242/2018 este și cea legată de perioada de formare profesională a celor ce urmează cursurile INM, respectiv a auditorilor de justiție. Potrivit documentului, durata cursurilor de formare a auditorilor de justiție este de patru ani, valoare dublă față de perioada ce trebuia petrecută anterior de auditori la cursurile INM.
După primul an de cursuri, auditorii vor urma stagii de pregătire practică pentru perioade de câte șase luni la: instanțe, parchete, penitenciare și cabinete de avocatură. În ultimul an de stagiu, cursanții vor efectua stagii de practică și la alte instituții cu relevanță pentru pregătirea profesională. Instituțiile la care se vor efectua stagiile de practică și durata acestora sunt stabilite de Plenul Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Național al Magistraturii, pentru fiecare ciclu de învățământ. Stagiile vor fi organizate pe baza unor protocoale de colaborare între Institutul Național al Magistraturii și instituțiile cu relevanță pentru pregătirea profesională.
Auditorii de justiției primesc pe toată perioada în care urmează cursurile INM o indemnizație lunară ce are o valoare raportată la vechimea ca auditori. Pentru a nu fi nevoiți să returneze aceste sume, precum și cheltuielile de școlarizare făcute pentru formarea lor, absolvenții INM trebuie să petreacă o perioadă de timp în funcția de magistrat. Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 242/2018, perioada pe care trebuie să o petreacă absolvenții INM în funcția de judecător sau de procuror este de zece ani, față de șase ani, cât era înainte de apariția documentului.
Actul normativ menționat anterior vizează și modificarea duratei stagiului judecătorilor și procurorilor. Concret, acesta stabilește ca magistrații să desfășoare stagiul la instanțe și parchete pe durata a doi ani, în vreme ce, până la apariția acestui act normativ, durata stagiului era de doar un an.