ACCES GRATUIT
CSM propune eliminarea vechimii pentru admiterea in magistratura
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca este necesara propunerea unor solutii legislative astfel incat posturile de magistrati vacante din sistemul judiciar sa fie ocupate fara concurs si fara a se impune conditia vechimii de cinci ani specificata in actualul regulament.
Articolul continuă mai jos
Prin aceasta propunere se are in vedere modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005. Conform acesteia, concursul pentru ocuparea posturilor vacante de judecatori si procurori din cadrul parchetelor de pe langa judecatorii se organizeaza ori de cate ori este nevoie, de CSM prin Institutul National de Magistratura (INM), iar pentru numirea in magistratura pe baza de concurs este necesara o vechime in specialitate de minim 5 ani.
Astfel, se are in vedere elaborarea unei modalitati exceptionale de admitere in magistratura pentru perioada 2008-2009, prin derogarea de la dispozitiile legale ce sunt acum in vigoare si neavand in considerarea vechimea pentru persoanele inscrise la concursul organizat de INM. Ocuparea imediata a posturilor se poate face prin numirea directa in functiile de judecatori stagiari si procurori stagiar.
Aceste dispozitii derogatorii vizeaza urmatoarele aspecte:
-admiterea in magistratura fara a fi indeplinita o conditie de vechime intr-o functie de specialitate juridica;
-asimilarea persoanelor admise la concurs cu auditorii de justitie;
-reducerea duratei cursurilor de formare la un an, fata de doi ani a cursurilor pe care le urmeaza auditorii de justitie in cadrul INM;
-structurarea cursurilor de formare profesionala astfel incat sa existe sase luni de pregatire teoretica si practica in cadrul INM si 6 luni de stagiu de practica in cadrul instantelor si parchetelor.
In sistemul judiciar din Romania exista un numar de 353 posturi vacante de judecatori si 566 de posturi vacante de procurori, iar 44 dintre acestea sunt posturi de procurori militari. Sarcina de a ocupa progresiv aceste posturi ii revine Consiliului Suprem al Magistraturii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (17)