Măsurile propuse pentru a veni în sprijinul persoanelor singure ce au grijă de unul sau mai mulți copii se regăsesc în Propunerea legislativă privind sprijinirea familiei monoparentale, ce a fost pusă recent în atenția senatorilor pentru dezbatere. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.
Potrivit propunerii legislative, familiile monoparentale aflate în situație de dificultate vor primi un ajutor bănesc din partea statului român. Mai exact, de această măsură vor putea beneficia familiile monoparentale “al căror venit mediu net lunar este mai mic decât 1,5 salarii minime brute pe țară”.
“Sprijinul financiar se asigură prin acordarea unei indemnizații lunare de întreținere, în condițiile prevăzute de prezenta lege, în sumă netă echivalentă cu nivelul salariului minim brut pe țară la data stabilirii dreptului„, stabilește documentul. Concret, dacă măsurile prezentate s-ar aplica în acest moment, cei îndreptățiți ar primi lunar valoarea unui salariu minim, respectiv 1.900 de lei.
Proiectul de act normativ stabilește și definiția familiei monoparentale. Astfel, persoana singură din aceste familii este persoana necăsătorită, văduvă, divorțată, al cărei soț/soție este declarat(ă) decedat(ă) prin hotărâre judecătorească sau care a dispărut și nu a lăsat un mandatar ori persoana care nu a împlinit 18 ani și se află într-una dintre situațiile de mai sus, dar și persoana al cărei soț/soție a fost arestat(ă) pentru mai mult de 30 de zile.
Totodată, persoana singură din familiile monoparentale poate fi persoana care nu a împlinit 18 ani și are grijă de frații minori, deoarece părinții au murit, sunt decăzuți din drepturile părintești sau sunt arestați pentru mai mult de o lună ori persoana care este bunic/bunică sau unchi/mătușă singur(ă)care are grijă de nepoții lor minori.
Copil în întreținere este considerat, potrivit proiectului normativ, copilul cu vârsta de până la 18 ani, dar și tânărul de până la 26 de ani care urmează o formă de învățământ (cursuri de zi). De această măsură ar putea beneficia cetățenii români, dar și cei ai unui stat membru al Uniunii Europene, cu condiția de a avea domiciliul sau reședința în România.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)