Astfel de cheltuieli, conform Codului muncii, trebuie să îi fie acoperite angajatului. Actul normativ menționat prevede expres că, atât angajatul detașat, cât și cel delegat au „dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare” [...].
În privința ultimului tip de cheltuială (indemnizația de delegare), aceasta este cunoscută și ca diurnă și am detaliat aspectele relevante ale acesteia în alt articol.
Practic, din punct de vedere al Codului muncii, nu există nicio diferență între cele trei cheltuieli menționate anterior. Singurul lucru pe care îl prevede Codul muncii este că ele vor fi acoperite, conform legislației sau a unui contract colectiv de muncă aplicabil. Însă, aici, nu există nicio limitare cu privire la ce sume ar putea fi acoperite angajatului, de exemplu.
Iar, dacă din punct de vedere al Codului muncii, nu există niciun tratament diferit al celor trei tipuri de cheltuieli care trebuie să îi fie acoperite angajatului, se poate spune același lucru și din punct de vedere fiscal?
Codul fiscal prevede că diurna nu va fi impozabilă și nu se vor datora contribuții sociale până la o anumită limită (puteți vedea limita respectivă aici). În schimb, există vreo limită cu privire la cheltuielile de cazare sau de transport?
Conform Codului fiscal, nu. Practic, tot ce depășește o anumită limită, în privința diurnei, va fi considerat impozabil, însă o asemenea limită nu există și în cazul cheltuielilor de trasport sau cazare. Acestea sunt excluse în mod expres de la aplicarea impozitului pe venit sau aplicarea contribuțiilor la asigurări sociale.
Astfel, dacă nu există vreo limită conform legii sau a unui contract colectiv de muncă, angajatorul poate să îi dea orice sumă de transport și cazare angajatului, nefiind necesar să se plătescă, pentru astfel de cheltuieli, impozit pe venit sau contribuții la asigurările sociale.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)