Conform Codului muncii, orice angajat delegat sau detașat va beneficia de plata cheltuielilor care apar odată cu delegarea sau detașarea (transport, cazare și diurnă). Aceste cheltuieli vor fi suportate de angajator, fie în condițiile legii, fie în condițiile contractului de muncă aplicabil.
De asemenea, diurna va fi acordată zilnic și se va acorda atât în cazul delegării/ detașării interne (în interiorul țării), cât și externe (în afara țării).
Atenție! Nu există nicio limită cu privire la cheltuielile de delegare/ detașare, deci nici cu privire la diurnă. Practic, angajatorul ar putea acorda orice sumă angajatului pentru cheltuielile acestuia de transport, cazare și cu privire la cheltuielile zilnice.
Totuși, orice depășește un anumit plafon va fi considerat venit impozabil și, astfel, pentru acele sume va fi datorat impozit pe venit. De asemenea, vor fi datorate și contribuții la asigurările sociale.
Care este indemnizația maximă pe care o poate primi un angajat, astfel încât acea indeminizație să nu fie impozabilă/ să nu existe contribuții privitoare la asigurările sociale?
Conform Codului fiscal, nu vor fi impozabile indemnizațiile care nu depășesc de 2,5 ori cuantumul indemnizațiilor pe care le primesc membrii delegați/ detașați ai personalului autorităților și instituțiilor publice. Astfel, sumele scutite trebuie să fie de maximum:
- în țară, 42,5 lei pe zi (când angajatul este delegat/ detașat la o distanță de cel puțin cinci km de locul unde își desfășoară activitatea de muncă, în mod obișnuit), până la 31 decembrie 2018; din 1 ianuarie 2019, 50 de lei pe zi (la aceeași distanță minimă de cinci km de locul obișnuit de muncă);
- în străinătate, plafonul maxim pentru a beneficia de tratamentul fiscal favorabil este de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna personalului român trimis în străinătate (aceasta diferă în funcție de țară: cuantumul poate fi consultat în cadrul anexei la Hotărârea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar).
Astfel, orice va depăși aceste sume va fi considerată ca parte din veniturile impozabile și pentru care se datorează contribuții la asigurările sociale.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.