Durata deplasării în tară și în străinătate pentru o durată mai mică de 12 ore este reglementată specific atât pentru deplasările interne (în HG nr. 714/2018), cât și pentru deplasările în afara țării (prin HG nr. 518/1995).
Regulile pentru deplasările în țară
Potrivit HG nr. 714/2018, începând din 2019, o persoană delegată într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 km de localitatea în care își are locul permanent de munca beneficiază de o indemnizație de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește și de autoritatea sau instituția publică în care își desfășoară activitatea.
Persoana delegată într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din:
- o indemnizație de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește și de autoritatea sau instituția publica în care își desfășoară activitatea;
- o alocație de cazare, în cuantum de 230 lei/zi, în limita căreia trebuie să își acopere cheltuielile de cazare.
Ordonatorul de credite poate aproba, în situații temeinic fundamentate, majorarea alocației de cazare cu până la 50%.
Indemnizația de delegare se acordă fără prezentarea de documente justificative.
Potrivit Codului fiscal, cuantumul netaxabil al diurnei este, pentru delegările și detașările în țară, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Or, cum diurna în țară pentru bugetari a fost majorată, de la 1 ianuarie, de la 17 la 20 de lei, înseamnă că angajații din mediul privat pot primi o diurnă de 50 de lei/zi, sumă ce nu va fi impozitată.
Referitor la delegările foarte scurte, reglementările legale permit acordarea diurnei doar dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore. Altfel, pentru deplasările care au durata efectivă mai mică de 12 ore, diurna acordată este impozabilă, fiind inclusă atât în baza de calcul a impozitului pe venit, cât și în cea a contribuțiilor sociale.
De asemenea, e bine de știut că, pentru delegarea cu o durata de o singură zi, precum și pentru ultima zi, nu se acordă nici alocația zilnică de cazare.
Regulile pentru deplasările în străinătate
Anexa HG nr. 518/1995 conține nivelul diurnei bugetare ce se poate acorda în cazul deplasărilor în interes de serviciu în diferite state, iar pentru a afla nivelul maxim neimpozabil al sumei ce poate fi plătită în mediul privat ca diurnă, se înmulțește suma prevăzută în anexă (corespunzătoare țării în care se călătorește) cu coeficientul 2,5.
În general, pentru țările membre UE (ex. Germania, Franța, Italia etc.), diurna este 35 euro /zi, ceea ce înseamnă că nivelul maxim legal al diurnei care poate fi acordat fără plata impozitului pe venit sau a contribuțiilor este de 35*2.5=87.5 euro/zi.
Pentru fracţiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel:
- 50% până la 12 ore şi
- 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore.
Nerespectarea procentul de diurnă de acordat de 50% pentru deplasări în străinătate pentru deplasări cu durata de până la 12 ore atrage dupa sine reconsiderarea diferenței ca venit impozabil, dar și ca bază de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.
Prin dosarul fiscal dedicat diurnelor în 2019, ne propunem să lămurim, alături de un expert contabil cu experiență, cele mai importante prevederi ce țin de acordarea corectă a diurnelor în 2019, oferind în același timp recomandări, sfaturi și reguli de bune practici în domeniu, astfel încât companiile să fie protejate de riscuri în cazul unui control fiscal. Toate articolele din serie sunt disponibile aici. Pentru abordarea juridică a delegărilor și detașărilor, puteți consulta și dosarul nostru juridic dedicat reglementărilor din domeniu.
Comentarii articol (7)