Pentru a putea fi acordată administratorilor, diurna trebuie să fie prevazută în contractul de mandat/administrare încheiat între societate și cel care o administrează.
Ca și în cazul salariaților, începând cu 1 ianuarie 2019, plafonul neimpozabil al diurnei primite de administratorii societăților comerciale, stabiliți potrivit actului constitutiv sau contractului de administrare/mandat, este de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizațiile acordate angajaților din instituțiile publice.
Valorile efective ale diurnelor sunt prevăzute de prin HG 714/2018 - pentru deplasările în țară și de HG 518/1995 - pentru deplasările în străinătate.
Astfel, pentru deplasările în România, diurna zilnică netaxabilă acordată administratorilor este, începând cu 1 ianuarie este, la fel ca în cazul salariaților, de:
20 lei x 2,5 = 50 lei/zi
Vă reamintesc că, potrivit prevederilor art. 1 din Anexa HG nr. 714/2018, o persoană aflată în delegare sau detașare are dreptul la diurnă zilnică dacă se deplasează într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 km sau peste 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă. Diurna zilnică neimpozabilă se acordă numai dacă durata deplasării în altă localitate este mai mare de 12 ore, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de deplasare în interesul desfășurării activității.
În ceea ce privește diurna legală pentru deplasările în străinătate pentru care nu se plătesc taxe, aceasta este, pentru țările membre UE, de
35 euro x 2.5 = 87.5 euro/zi
În HG nr. 518/1995 sunt prezentate și restul valorilor aplicabile pentru celelalte state. Nivelul maxim al diurnei netaxabile penrtu deplasările în străinătate se va indexa cu 2.5.
Prin dosarul fiscal dedicat diurnelor în 2019, ne propunem să lămurim, alături de un expert contabil cu experiență, cele mai importante prevederi ce țin de acordarea corectă a diurnelor în 2019, oferind în același timp recomandări, sfaturi și reguli de bune practici în domeniu, astfel încât companiile să fie protejate de riscuri în cazul unui control fiscal. Toate articolele din serie sunt disponibile aici. Pentru abordarea juridică a delegărilor și detașărilor, puteți consulta și dosarul nostru juridic dedicat reglementărilor din domeniu.
Comentarii articol (0)