avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna Externa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna Externa

Buna ziua, va rog frumos sa imi raspundeti daca e posibil la urmatoarea intrebare: daca o unitate decide sa acorde 35Euro/zi diurna externa, iar in cazul in care masa e platita de partenerul extern – 50% din valoarea stabilita, poate stabili o alta valoare, mai mica, in cazul in care are si transportul intern asigurat si cazarea si masa (de exemplu 8Euro/zi)? Sau poate sa nu o mai ofere deloc? Ms
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:22, 23 Mai 2016
Vorbim despre sectorul bugetar sau privat?
Privat.
1. Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. (art.44 alin.2 C.mun.)

2. HG 518/19955 aplicabila sectorului bugetar se recomanda a fi aplicata si sectorului privat.
In practica majoritar intalnita, prevederile HG sunt respectate si de sectorul privat.

3. Legislatia prevede doar cuantumul diurnei deductibile fiscal in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.

De exemplu, diurna pentru deplasarea într-un stat membru UE este de 35 de euro/zi.
Limita până la care nu se reţin contribuţii şi impozit este 35 euro * 2,5 = 87.5 euro/zi de delegare.
In cuprinsul HG 518/1995 la art. 5 alin. (1) este stabilit in mod expres scopul pentru care se acorda diurna personalului trimis in strainatate, respectiv de acoperire a cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea.
Diurna acordata pentru deplasarile in strainatate acopera inclusiv costul transportului in interiorul localitatii.

- si atunci, daca in anumite situatii, partenerul extern asigura personalului aflat in delegatie atat masa, cat si transportul in interiorul localitatii, valoarea diurnei poate fi stabilita, alta decat 35Euro sau jumatate (daca e deja stabilit ca se va acorda 50% din valoarea de 35Euro/zi - in cazul in care e asigurata masa de partenerul extern)?
Pentru personalul trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri, în cazul în care cheltuielile pentru masă se suportă de către partenerii externi, indemnizaţia de deplasare este formată din 50% din diurnă şi 100% din indemnizaţia de cazare, stabilite pentru ţara în care are loc deplasarea, potrivit categoriei în care se încadrează.

In speta, daca masa este suportata de partenerul extern, HG prevede o diurna in cuantum de 50% din valoarea diurnei normale.(50% x 35)

Alte discuții în legătură

Diuna deplasare in strainatate oanaj oanaj Buna ziua! Daca un angajat face o deplasare in strainatate si cheltuielile cu deplasare (inclusiv taxiuri spre si de la aeroport), cheltuielile cu cazare si ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in romania plus detasare ohiki ohiki Buna ziua, O persoana cu contract de munca in Romania unde primeste salariu minim si detasare in strainatate, unde pentru fiecare zi lucrata primeste diurna de ... (vezi toată discuția)
Diurna contract munca toy_story toy_story Buna seara, Daca un angajat are mentionat in CIM ca beneficiaza de diurna in suma de X ron pentru deplasari interne si x EURO pentru deplasari externe ... (vezi toată discuția)