avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot acorda diurna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot acorda diurna?

Buna ziua,

O firma prestatoare de servicii in domeniul constructiilor, cu sediul in Pitesti, poate acorda diurna salariatilor care se deplaseaza intr-o comuna langa oras, la o distanta de aprox 23-24 km???Diurna minima fiind de 42,5 lei/zi lucratoare sau calendaristica, cazul uni sofer de camion??

Va rog mult astept parerile dvs.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 14 Septembrie 2016
Diurna interna este reglementata de HG 1860/2006. In acest act normativ se mentioneaza ca in cazul delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interes de serviciu, poate primi diurna persoana care se deplaseaza pentru o distanta mai mare de cinci kilometri fata de localitatea unde isi are locul permanent de munca
Daca spuneti caeste o distanta de peste 20 km inseamna ca puteti acorda diurna

In ceea ce priveste valoarea,aceasta este de 42,5 lei pe zi (adica 2,5 x 17 lei adica diurna zilnica pentru bugetari).
multumesc mult!!

Dar in cazul unui sofer de camion, aici am un dubiu,, soferul este plecat tot timpul, si in week-end... se acorda si in week-end diurna? pot?nu stiu cum sa fac ca totul sa fie in regula...

Multumesc anticipat!!
Potrivit art.44 alin.2 C.mun., poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.

Astfel, delegarea se dispune pe zile calendaristice fapt pentru care si indemnizatia de delegare se acorda tot pe zile calendaristice.

Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare. (art.10din HG 1860/2006)
vdeny a scris:

multumesc mult!!

Dar in cazul unui sofer de camion, aici am un dubiu,, soferul este plecat tot timpul, si in week-end... se acorda si in week-end diurna? pot?nu stiu cum sa fac ca totul sa fie in regula...

Multumesc anticipat!!


Textul de lege face referire la" persoana aflată în delegare sau detaşare",asadar nu exista o precizare daca numai anumite categorii de angajati pot beneficia de acest drept, neexistand o limitare in acest sens, se intelege ca si soferii de camion beneficiaza de diurna
Cuantumul diurnei ete de 42,5lei/zi ,daca legea nu specifica zile lucratoare se intelege ca avem de-a face cu zile calendaristice,ceea ce ne face sa deducem ca diurna se acorda si pt zilele de weekend
Cu atat mai mult se intareste ideea ca diurna se acorda si pentru zilele de sambata si duminica, cu cat capitolului 2 din HG 1860/2006 face precizarea:,, numarul de zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu- se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasarii.
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2016
ContSters400311, utilizator
vdeny a scris:

....Diurna minima fiind de 42,5 lei/zi lucratoare sau calendaristica, cazul uni sofer de camion??

Va rog mult astept parerile dvs.




Aceasta este diurna maxima neimpozabila . Sumele care depasesc aceste valori se supun impozitului pe venitul din salarii si asigurarilor sociale obligatorii.

"Diurna pentru delegarea si detasarea in alta localitate in interes de serviciu, in tara si in strainatate, a carei valoare depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:
- se supune impozitului pe salarii (16%);
- este inclusa in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare.

In cazul sumelor acordate ca diurna in limita a de 2,5 ori indemnizatia pe perioada delegatii si detasarii in cazul salariatilor din institutiile publice:
- nu se plateste impozit, nefiind incluse in venituri salariale;
- nu sunt cuprinse in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii."
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurne salagean_cosmin_ioan salagean_cosmin_ioan care este diurna minima in romania la privat? in ce conditi se apica? cand beneficiezi de diurna? (vezi toată discuția)
Diurna acordata conducatorului de tren, este posibil ? alcibiade alcibiade Un mecanic de locomotiva care conduce un tren, dar timpul aferent a parcurge ruta dus intors depaseste 12 ore i se cuvine diurna legala ? In cazul soferilor ... (vezi toată discuția)
Ce reprezinta diurna? Gabriela Dirtu Gabriela Dirtu Va rog respectuos sa-i explicati ce reprezinta diurna in perioada de delegatie in afar orasului. Va multumesc! (vezi toată discuția)