Măsura este inclusă în Proiectul de lege privind organizarea și exercitarea profesiei de executor judecătoresc, care a fost lansat marți în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției (MJ). Ca să se aplice, documentul trebuie aprobat de Guvern și apoi de Parlament.
Una dintre noutățile propuse de autorități este eliminarea scutirii de a susține examenul de definitivat pentru avocații, procurorii și judecătorii care au o vechime de minimum cinci ani și care vor să devină executori judecătorești.
„Sunt scutite de examen persoanele care au exercitat timp de 5 ani funcția de judecător, procuror sau avocat, cu condiția să fi promovat examenul de definitivat în profesia din care provin”, scrie acum în actuala lege a executorilor judecătorești, care ar urma să fie înlocuită de proiectul MJ.
În prezent, o persoană poate deveni executor judecătoresc dacă îndeplinește un stagiu de doi ani și promovează examenul de definitivat sau dacă a exercitat timp de trei ani o funcție de specialitate juridică și a promovat concursul/examenul de admitere în profesie.
Totodată, executori pot fi cei care au cetățenie română, au domiciliul în România, știu limba română, au capacitate deplină de exercițiu, sunt licențiați în drept, nu au antecedente penale și sunt apți medical pentru exercitarea funcției.
„Pentru corelarea cu condițiile de acces în celelalte profesii juridice, va fi eliminată posibilitatea dobândirii fără examen sau concurs a calității de executor judecătoresc de către persoanele care au exercitat timp de cinci ani funcția de judecător, procuror sau avocat și au promovat examenul de definitivat în profesia din care provin”, este motivată măsura în expunerea de motive ce însoțește proiectul MJ.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.