După ce, la începutul acestei săptămâni, un proiect de act normativ ce vizează parteneriatele civile a fost respins de către senatori, un al doilea astfel de document a fost înregistrat tot la Senat pentru dezbatere. Este vorba, mai exact, de Propunerea legislativă privind parteneriatul civil, ce are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul celor două Camere ale Parlamentului și de publicare în Monitorul Oficial.
De principiu, prevederile noii propuneri legislative sunt asemănătoare celor regăsite în proiectul respins recent de senatori. Mai precis, documentul stabilește că parteneriatul civil reprezintă o asociere dintre două persoane majore în scopul de a-și proteja și organiza viața comună ca viață de familie.
Parteneriatele civile vor putea fi încheiate în țara noastră, potrivit documentului, numai între persoane cu vâsta mai mare de 18 ani și numai dacă unul dintre parteneri este cetățean român sau este cetățean străin rezident în România de cel puțin un an.
Pe de altă parte, nu va putea încheia un parteneriat civil o persoană căsătorită sau care face parte dintr-un alt parteneriat civil. De asemenea, parteneriatul civil nu va putea fi încheiat între persoanele care sunt rude de până la gradul al patrulea sau de către persoanele lipsite de capacitate de exercițiu.
Parteneriatul civil se va putea încheia în baza consimțământului liber exprimat al viitorilor parteneri, printr-o declarație încheiată în fața notarului. După verificarea îndeplinirii condițiilor pentru încheierea unui parteneriat civil, notarul public va autentifica declarația de parteneriat și o va transmite serviciului de stare civilă local, care va elibera, în cel mult două zile, un certificat de parteneriat civil.
Potrivit documentului, partenerii vor avea dreptul la protecția vieții private și a vieții de familie și vor trebui să-și acorde respect, sprijin material și moral reciproc. Totodată, aceștia vor avea drepturi și obligații egale în cadrul parteneriatului și vor hotărî împreună în tot ce privește parteneriatul civil.
În ceea ce privește asistența și asigurările sociale, asigurările de sănătate, drepturile pacientului și altele, partenerii vor fi asimilați soților, dar, spre deosebire de posibilitatea pe care o dă căsătoria, partenerii își vor păstra numele avut înainte de încheierea parteneriatului civil.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)