Măsura este inclusă într-o propunere legislativă adoptată tacit la Senat în martie 2019, dar care zilele trecute a primit la comisiile deputaților un raport de respingere. Astfel, dacă votul decisiv al Camerei Deputaților va fi de respingere, proiectul nu va ajunge să se aplice.
Pe scurt, PFA-urile urmau să poată angaja mai multe persoane decât în momentul de față. Mai precis, în loc de maximum trei persoane, așa cum este acum, persoanele autorizate ar fi putut să încheie contracte individuale de muncă cu maximum cinci persoane.
„PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 5 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat și înregistrat în condițiile legii”, scrie în proiect.
În același timp, documentul face referire și la limitarea aplicabilă II-urilor. În acest caz, salariații angajați ar fi putut fi în număr maxim de 15, spre deosebire de opt, câți se pot încadra acum.
„Întreprinderea individuală poate angaja cel mult 15 salariați, terțe persoane, cu contract individual de muncă încheiat și înregistrat în condițiile legii și poate stabili relații contractuale, în condițiile legii, cu orice persoane fizice și juridice, cu alte întreprinderi individuale, cu PFA sau întreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activități economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secțiuni”, este explicat în documentul citat.
Limitările de salariați, trei pentru PFA-uri și opt pentru II-uri, au fost introduse în legislație la mijlocul lunii ianuarie 2017. Până la acel moment n-a existat vreo limitare de acest gen.
„Măsura va sprijini, în mod evident, creșterea numărului de contracte de muncă din economie, în mod special în zonele defavorizate economic, unde numărul persoanelor fizice autorizate și al întreprinderilor individuale este mult mai important decât al întreprinderilor mici și mijlocii. În plus, principiul constituțional al garantării libertății economice ar trebui să conducă la restricții legislative tot mai puține în ceea ce privește activitățile economice licite”, scrie în expunerea de motive a propunerii de act normativ.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. Însă, din moment ce Forul decizional urmează să respingă proiectul, acesta nu va ajunge să se aplice.