__________
ACTUALIZARE (01.08.2020): Proiectul a devenit ulterior Legea 113/2020, măsura ajungând să se aplice.
__________
Este vorba de proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/2018, care a fost adoptat azi de Senat și care, pentru a se aplica, trebuie să treacă și de votul deputaților.
Ordonanțele emise de Guvern trebuie aprobate prin lege de către Parlament pentru a putea să producă efecte în continuare. Astfel, senatorii au aprobat azi OUG nr. 88/2018, care a adus mai multe modificări majore în domeniul insolvenței, însă cu anumite schimbări.
Una dintre aceste schimbări este eliminarea regulii conform căreia companiile care au probleme financiare pot cere insolvența numai dacă datoriile pe care le au la stat reprezintă mai puțin de jumătate din totalul datoriilor pe care le au.
Conform Legii insolvenței, în forma în vigoare acum, „când cererea de deschidere a procedurii de insolvență este introdusă de debitor, cuantumul creanțelor bugetare trebuie să fie mai mic de 50% din totalul declarat al creanțelor debitorului”. Aceasta este prevederea pentru care senatorii au votat azi să fie eliminată.
Senatorii spun că acest prag al datoriilor la stat, care împiedică intrarea în insolvență a firmelor, este discriminatoriu și trebuie eliminat, deoarece nu face decât să creeze probleme în lanț.
„Prin impunerea unui prag pentru depunerea cererii de intrare în insolvență (creanțe bugetare de sub 50% din valoarea totală a creanțelor) se perpetuează starea de dificultate a societăților în cauză, iar debitorii nu vor mai fi obligați să își depună o cerere de deschidere a procedurii, continuând starea de insolvență, care va atrage implicit și insolvența altor furnizori, clienți”, își motivează senatorii decizia.
Practic, parlamentarii spun că regula actuală, care se aplică de la începutul lunii octombrie 2018, duce la supraîndatorarea companiilor, la pierderi acumulate la furnizori și chiar la reducerea veniturilor la bugetul statului.
Valoarea-prag pentru solicitarea insolvenței este cuantumul minim pe care-l pot avea datoriile unei firme pentru a fi posibilă depunerea la tribunal a unei cereri de intrare în insolvență. Valoarea-prag este de 40.000 de lei atât pentru creditori, cât și pentru debitori. Referitor la creanțele bugetare, este vorba, de exemplu, de impozite, taxe, contribuții sociale sau amenzi.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)