Executivul a adoptat, în sedinta de ieri, o Hotarâre privind organizarea si functionarea ORDA, act normativ care raspunde solicitarilor Comisiei Europene în domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe. Hotarârea adoptata de Guvern preia si reglementari stabilite prin acte normative adoptate anterior.
Actul normativ include între atributiile ORDA competente privind efectuarea constatarilor tehnico-stiintifice în sprijinul cercetarii penale referitoare la încalcarea legislatiei în domeniu. De asemenea, Oficiul efectueaza, la cerere, expertize contra cost, pe cheltuiala partilor interesate, desfasoara activitati de informare privind legislatia în domeniu, precum si activitati de instruire.
ORDA elibereaza contra cost, în conditiile legii, marcaje holografice utilizabile în domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe, la valoarea pretului de achizitie la care se adauga un comision de administrare de 30%.
În relatiile internationale, ORDA este institutia care desfasoara activitati de reprezentare cu organisme din Uniunea Europeana, precum si cu organizatiile internationale la care statul român este parte, în domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe. În exercitarea atributiilor, Oficiul colaboreaza, în conditiile legii, cu autoritatile si institutiile publice cu competente în aplicarea legislatiei în domeniu, cu organismele de gestiune colectiva, cu organizatiile neguvernamentale împlicate în cmbaterea pirateriri, precum si cu structurile asociative ale operatorilor economici din domeniu, din tara si strainatate.
ORDA are acces la informatiile necesare, în mod gratuit, de la Centrul National al Cinematografiei, Oficiul National al Registrului Comertului, Autoritatea Nationala a Vamilor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor si Directia Generala de Pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, precum si de la institutiile financiar-bancare, conform legii.
Pentru îndeplinirea noilor competente, personalul ORDA se va suplimenta cu 32 de persoane, respectiv de la 61 la 92 de angajati. Suplimentarea schemei de personal are ca scop îmbunatatirea activitatii de expertiza si de constatare tehnico-stiintifica. Volumul acestei activitati a crescut dupa intrarea în vigoare a OG nr. 25/2006 - precum si înfiintarea Registrului National al Multiplicatorilor, în care urmeaza sa fie înscrisi agentii economici cu activitate în domeniul multiplicarii fonogramelor, videogramelor si programelor pentru calculator pe suporturi de tip industrial.
Actul normativ adoptat de Guvern înlocuieste HG nr.758/2003. La data intrarii în vigoare a noii Hotarâri, se abroga HG nr.758/2003.
Informatii de background:
Masurile aplicate deja privind întarirea capacitatii administrative a ORDA produc efecte vizibile în ceea ce priveste respectarea drepturilor de autor si drepturilor conexe. Un efect important este desfiintarea comertului ambulant cu produse purtatoare de drepturi de autor si conexe.
S-au amplificat activitatile de expertiza si de constatare tehnico-stiintifica ale ORDA. De asemenea, ca urmare a intrarii recente în vigoare a OG nr. 25/2006, a crescut numarul agentilor economici care solicita înregistrarea în evidentele ORDA.
Numarul constatarilor tehnico-stiintifice si a expertizelor realizate de catre specialistii ORDA în dosarele de piraterie rezultate în urma actiunilor Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Inspectoratului General al Politiei Române, Garzii Financiare si Autoritatii Nationale a Vamilor, desfasurate pe întreg teritoriul tarii, a crescut exponential: în primele 2 luni ale anului 2006, a fost depus la ORDA un numar de solicitari de constatari tehnico-stiintifice cu 150% mai mare decât în întreg anul 2005.
ORDA va administra un numar mai mare de Registre Nationale. Fata de numai doua anterior (Registrul National al Fonogramelor si Registrul Programelor pentru Calculator), numarul lor urmeaza sa creasca la sase, prin înfiintarea Registrului National al Copiei Private, Registrului National al Videogramelor, Registrului National al Multiplicatorilor de discuri optice, casete audio si casete video si Registrului National al Operelor. Dintre acestea din urma, RNCP si RNV îsi desfasoara deja activitatea. În RNM urmeaza a fi înregistrati toti agentii economici care reproduc pe suporturi creatii muzicale, audiovizuale, software si altele. Noutatea pe care o va aduce Registrul National al Operelor va fi posibilitatea acordata oricarui titular de drepturi, persoana fizica, de a-si crea dovada legala privind paternitatea asupra propriei opere, prin declaratie pe proprie raspundere.
Comentarii articol (0)