Potrivit Codului muncii, concediile de odihnă trebuie luate în baza unei programări colective sau individuale. În caz contrar, angajatorul poate refuza cererile pentru concedii de odihnă în alte perioade decât cea programată.
„Codul muncii stabilește faptul că salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu unele excepții. În consecință, angajatorul poate refuza acordarea concediului de odihnă în afara programării, iar salariatului care decide totuși să își ia concediu în asemenea condiții îi poate fi angajată răspunderea disciplinară”, au lămurit pentru noi doi specialiști de la Țuca Zbârcea & Asociații - Mihai Anghel, managing associate, și Maria Olteanu, avocat colaborator.
Concret, această programare o stabilește angajatorul, după ce se consultă cu salariații. Astfel că firma este cea care decide în final programarea, nu salariații.
„Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor”, este prevăzut în Codul muncii.
Ideea a fost subliniată și de specialiștii consultați de redacția noastră. Mai precis, aceștia au spus că „din interpretarea textelor de lege observăm că perioada în care un salariat poate să beneficieze de concediu nu face obiectul unui acord al părților, întrucât salariatul este doar consultat, iar angajatorul este cel care stabilește efectiv programarea. Drept urmare, modificarea programării rămâne tot prerogativa angajatorului, iar dacă salariatul dorește efectuarea concediului în altă perioadă, trebuie să solicite aprobarea acestuia”.
Așa cum scriam mai sus, salariații sunt obligați să-și ia concediul de odihnă în perioada în care sunt programați. Desigur, asta în măsura în care există o asemenea programare, pentru că legislația nu impune firmelor să stabilească aceste perioade, ci doar că salariații trebuie să le respecte.
„Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat”, scrie cât se poate de clar în Codul muncii.
Așadar, revenind la ideea principală, Mihai Anghel și Maria Olteanu au explicat că, în situația în care un salariat vrea concediu de odihnă în afara perioadei în care a fost programat, angajatorul poate să-l refuze.
„În final, obligația salariaților de a respecta programările concediilor reprezintă doar o altă formă de exprimare a principiului subordonării salariatului în raport cu angajatorul. Este firesc ca, în ipoteza în care acesta o nesocotește cu bună-știință, să îi fie angajată răspunderea disciplinară”, au precizat specialiștii Țuca Zbârcea & Asociații.
Referitor la posibilitatea sancționării disciplinare, am explicat aici de ce acest lucru este posibil atunci când un salariat pleacă în concediu în afara perioadei în care a fost programat de angajator.
Comentarii articol (3)