Codul muncii prevede că salariații își pot lua concediile de odihnă în perioadele programate de angajator. Concret, salariații sunt obligați să respecte programările făcute de firmă pentru anul următor, însă nu scrie nicăieri că aceasta este obligată să le facă.
„Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor”, prevede actul normativ.
Trebuie subliniat că angajatorul este cel care stabilește aceste programări. Chiar dacă salariații sunt consultați, aprobarea acestora nu este necesară atunci când firma decide cine în ce perioadă va putea să-și ia concediu de odihnă.
„Din interpretarea textelor de lege observăm că perioada în care un salariat poate să beneficieze de concediu nu face obiectul unui acord al părților, întrucât salariatul este doar consultat, iar angajatorul este cel care stabilește efectiv programarea. Drept urmare, modificarea programării rămâne tot prerogativa angajatorului, iar dacă salariatul dorește efectuarea concediului în altă perioadă, trebuie să solicite aprobarea acestuia”, au explicat Mihai Anghel, managing associate, și Maria Olteanu, avocat colaborator, ambii de la Țuca Zbârcea & Asociații.
Referitor la programările colective, Codul prevede că prin acestea „se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă”. Iar referitor la programarea individuală scrie că prin aceasta se poate stabili:
- data efectuării concediului de odihnă sau
- perioada în care se poate efectua concediul de odihnă (ce nu poate fi mai mare de trei luni).
Atât în cazul programărilor colective, cât și în cazul celor individuale, cererea de concediu trebuie făcută cu cel puțin 60 de zile înainte de efectuarea acestuia.
„În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”, este punctat în actul normativ citat mai sus.
De principiu, salariații sunt obligați să-și ia concediul de odihnă în perioada în care au fost programați. Excepție fac anumite situații prevăzute de legislația muncii și situația în care, din motive obiective, concediul nu poate fi luat.
Concediul de odihnă trebuie efectuat anual, iar durata acestuia trebuie să fie de cel puțin 20 de zile lucrătoare. Mai precis, durata exactă se stabilește prin contractul individual de muncă al fiecărui angajat.
În privința zilelor neefectuate de concediu, acestea trebuie acordate într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care acestea ar fi trebuit să fie efectuate. Cu alte cuvinte, zilele restante din 2018, de exemplu, trebuie acordate în perioada ianuarie 2019 - iulie 2020.
Comentarii articol (1)