Potrivit Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care a fost respinsă la Senat în 2019, iar marți a primit și respingerea definitivă la Camera Deputaților, sancționarea șoferilor indisciplinați în trafic s-ar fi putut face în noi condiții.
După cum prevedea inițiativa legislativă, constatarea contravențiilor urma să se poată face și cu ajutorul “unor mijloace tehnice video folosite de participanții la trafic sau de autoritățile administrației publice locale”, nu numai așa cum se întâmplă în prezent, și anume prin constatare directă a polițistului sau înregistrarea video cu mijloace omologate și verificate metrologic.
Totuși, înregistrările video nu ar fi putut fi folosite de polițiști decât dacă ar fi respectat anumite condiții, și anume dacă ar fi permis “stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, precum și a datei, orei și locului săvârșirii contravenției”.
Totodată, proiectul de act normativ stabilea și ce ar fi pățit cei care ar fi falsificat o înregistrare video sau ar fi prezentat o astfel de înregistrare unei unități de poliție. Mai exact, după cum apărea în document, falsificarea unei “înregistrări tehnice video prin contrafacere, alterare ori prin determinarea atestării unor împrejurări necorespunzătoare adevărului sau omisiunea înregistrării unor date” ar fi fost sancționată cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.
Falsificarea unei înregistrări video ar fi trebuit sancționată doar în cazul în care aceasta era prezentată polițiștilor de către cel care a falsificat-o. De asemenea, ar fi fost sancționați și cei care doar prezentau o astfel de înregistrare falsificată, chiar dacă nu participau direct la falsificarea acesteia.
În condițiile în care clasa a IV-a de sancțiuni înseamnă aplicarea celor ce încalcă legislația rutieră a unui număr de puncte-amendă cuprins între nouă și 20, iar punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, cei care ar fi falsificat sau care ar fi prezentat înregistrări falsificate ar fi riscat amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.
Atenție! Proiectul de lege NU se poate aplica, deoarece a fost respins de ambele Camere parlamentare.
Comentarii articol (2)