Pensiile de serviciu din sistemul pensiilor militare de stat sunt reglementate de Legea nr. 223/2015, după ce timp de câțiva ani polițiștii și militarii au fost incluși în sistemul public de pensii.
În anumite condiții, reiese din actul normativ, polițiștii și militarii se pot pensiona în 2019 mai devreme decât ar trebui. În mod normal, aceștia se pensionează la atingerea vârstei-standard de pensionare.
Pensia de serviciu anticipată se acordă, cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare, militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, dacă au o vechime efectivă de minimum 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechime în serviciu. Totodată, aceștia trebuie să se afle în una dintre următoarele situații:
- sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
- sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
Referitor la pensia anticipată parțială, au dreptul la ea militarii, polițiștii și funcționarii din sistemul penitenciar care au o vechime efectivă de cel puțin 20 de ani, din care minimum zece ani reprezintă vechime în serviciu. Totodată, persoanele respective trebuie să se afle în una dintre următoarele situații:
- sunt trecute în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
- sunt trecute în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
Pentru pensia anticipată parțială, cuantumul se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă, potrivit Legii pensiilor militare de stat, următoarele sporuri:
- un an și trei luni, în cazul celor care și-au desfășurat activitatea în condiții deosebite, pentru fiecare an lucrat efectiv;
- un an și șase luni, în cazul celor care și-au desfășurat activitatea în condiții speciale, pentru fiecare an lucrat efectiv;
- doi ani, în cazul celor care și-au desfășurat activitatea în alte condiții, pentru fiecare an lucrat efectiv.
„La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parțială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu”, scrie în document.
În altă ordine de idei, în afară de pensiile de serviciu, în sistemul pensiilor militare de stat se mai pot obține pensia de invaliditate și pensia de urmaș.
Comentarii articol (26)