Totodata, populatia se teme ca o data cu intrarea in UE vom plati taxe si impozite mult mai mari. Majoritatea respondentilor s-au declarat impotriva privatizarii Loteriei, Imprimeriei Nationale, Romgaz si CEC.
Romanii si-au pierdut increderea si optimismul cu privire la impactul aderarii la Uniunea Europeana (UE) si la evolutia economiei, aceastea sunt concluziile sondajului de opinie prezentat ieri la cererea Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR) de compania Gallup.
Ancheta a fost realizata pe un esantion de 540 de subiecti din mediul urban cu educatie medie si superioara si de 428 de directori din cadrul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
Comparativ cu anul 2005, situatia economiei a suferit deprecieri: 34% dintre cei intervievati afirma ca economia merge mai prost, iar 42% dintre managerii intreprinderilor sunt foarte nemultumiti de economia tarii. 54% dintre subiecti sustin ca, fata de alte tari est-europene, economia Romaniei merge mai prost. De asemenea, majoritatea au mai multa incredere in intreprinderile cu capital strain decat in cele romanesti. 66% afirma ca, in prezent, capitalul autohton nu este suficient de bine reprezentat in economia din Romania.
In cazul alegerii unei banci de credite si investitii, lucrurile stau invers, populatia preferand bancile de stat in defavoarea celor private si internationale. “Romanii prefera bancile romanesti pentru ca nu suporta sa vada italienii sau nemtii care iau credite cu dobanzi mai mici decat noi”, a declarat Petre Milut, presedintele UNPR. Pe de alta parte, 44% dintre intervievati s-au declarat impotriva privatizarii Imprimeriei Nationale, 43% a Romgaz, 42% a Loteriei Nationale si 37% a CEC.
Coruptia ramane cea mai grava problema economica
Coruptia reprezinta in opinia a 95% din subiecti problema economica cea mai grava cu care se confrunta tara. Din urma vin imediat somajul, nivelul taxelor si impozitelor si pretul utilitatilor publice. Problemele economice ale IMM-urilor sunt: nivelul taxelor si impozitelor (86%), pretul utilitatilor publice (81%), concurenta (68%) si coruptia (64%).
Majoritatea respondentilor au afirmat ca introducerea cotei unice nu a avut un efect major asupra propriilor firme, fiind apreciata drept o masura care este în avantajul mai degraba al firmelor mari si mai putin în avantajul IMM-urilor. Impunerea Codului fiscal reprezinta o masura economica nu foarte apreciata. Principala problema cu care se confrunta IMM-urile este lipsa investitiilor, ceea ce are ca efect imposibilitatea retehnologizarii, cu urmari în planul productivitatii, dar si al respectarii normelor impuse de UE.
De ce se tem romanii de integrare
Efectul negativ al aderarii Romaniei la UE in opinia populatiei din mediul urban ar fi faptul ca taxele si impozitele vor fi mult mai mari. Aderarea este vazuta si cu ochi buni, 48% din populatie sperand intr-o crestere a calitatii produselor romanesti, pentru ca va trebui sa facem fata unei piete mult mai competitive. Din rândul managerilor cuprinsi in esention, 68% se asteapta ca potentiala aderare a României la UE în ianuarie 2007 sa aiba un impact mai degraba negativ asupra IMM-urilor în general. Întrebati despre impactul aderarii la UE în ianuarie 2007 asupra propriei companii, asteptarile nu mai sunt la fel de pesimiste – respondentii se împart aproape egal între cei care declara efectul pozitiv si cel negativ (44%, respectiv 45%).
Copos, discreditat ca lider de patronat
George Copos este liderul de patronat in care romanii au cea mai mica incredere, in timp ce increderea maxima i-a fost acordata lui Marian Petre Milut. Capacitatea de reprezentare în fata factorilor de decizie la nivel guvernamental, credibilitatea unei organizatii patronale, capacitatea de a oferi îndrumare membrilor sai în elaborarea unui proiect de cerere de finantare sunt cele mai importante criterii în alegerea organizatiei patronale in opinia conducatorilor IMM-urilor. (Otilia Lungu)
Comentarii articol (0)