Legea nr. 30/2019, care conține modificări la Codul de procedură fiscală, se aplică începând de duminică. Aceasta a introdus ideea de administrare a contribuabililor în funcție de riscul fiscal pe care îl prezintă.
„În cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central, procedurile de administrare se realizează în funcție de clasa/subclasa de risc fiscal în care sunt încadrați contribuabilii ca urmare a analizei de risc efectuate de organul fiscal”, scrie în lege.
Din moment ce prin cuvântul „contribuabil” se face referire inclusiv la persoanele fizice care datorează taxe, impozite și contribuții sociale, rezultă că inclusiv PFA-urile vor fi categorizate de autorități, nu doar firmele. Concret, vom avea PFA-uri cu risc mic, PFA-uri cu risc mediu și PFA-uri cu risc ridicat.
Stabilirea gradului de risc se va face în baza unor criterii generale referitoare la înregistrarea fiscală, depunerea declarațiilor fiscale, nivelul de declarare și plata sumelor datorate statului și altor creditori. Atât subclasele de risc, cât și subcriteriile vor fi stabilite printr-un act al Fiscului ce trebuie emis până pe 20 aprilie 2019.
Analiza de risc pentru stabilirea clasei/subclasei de risc a unei PFA va fi făcută periodic, iar încadrarea va fi făcută publică pe site-ul Fiscului. În același timp, PFA-urile nu vor putea să conteste modul în care s-a stabilit riscul sau încadrarea de risc.