Este vorba de Legea nr. 30/2019, care se aplică începând de duminica ce tocmai a trecut. Aceasta conține o serie întreagă de modificări la Codul fiscal și la Codul de procedură fiscală.
Companiile vor fi administrate în funcție de clasa de risc în care vor fi încadrate, urmând să existe trei clase mari: risc fiscal mic, risc fiscal mediu și risc fiscal ridicat. Totodată, urmează să existe și subclase de risc fiscal.
Această încadrare se va face în funcție de anumite criterii generale, prevede documentul citat. Mai precis, criteriile vor face referire la înregistrarea fiscală, depunerea declarațiilor fiscale, nivelul de declarare și plata datoriilor către stat și alți creditori (clienți, parteneri de afaceri etc.). De asemenea, urmează să apară și subcriterii până la 20 aprilie 2019.
„Dezvoltarea claselor principale de risc în subclase de risc și dezvoltarea criteriilor generale în subcriterii, precum și procedurile de stabilire a subclaselor și subcriteriilor se aprobă prin ordin al președintelui A.N.A.F.”, este specificat în lege. De asemenea, și procedurile de administrare fiscală în funcție de clasele și subclasele de risc urmează să fie stabilite prin ordin al Fiscului până la 20 aprilie 2019.
Practic, stabilirea clasei de risc a unei companii se va face prin analiza de risc. Autoritățile vor face periodic această analiză de risc pentru a stabili clasa sau subclasa de risc fiscal atribuită unei firme. Încadrarea unei societăți la o anumită clasă/subclasă de risc va fi făcută publică pe site-ul Fiscului, iar firma nu va putea să conteste în niciun fel nici procedura, nici încadrarea.
Aceste prevederi au fost incluse în Codul de procedură fiscală, care nu conținea până acum asemenea prevederi. Ele vin în contextul în care autoritățile își doresc transparentizarea treptată a analizei de risc pe care o folosesc atunci când stabilesc riscul fiscal al unei companii.
În prezent, analiza de risc mai este folosită de autorități, de exemplu, la acordarea codului de TVA și la selectarea firmelor ce vor fi inspectate fiscal.
Comentarii articol (0)