avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Decont TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Decont TVA

Intentionez sa-mi deschid un SRL, platitor TVA, cum se procedeaza cu recuperarea TVA-ului? Care sunt procedurile de decontare TVA? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 14:11, 7 Decembrie 2008
Vezi titlul VI din codul fiscal.
Companiile care au de recuperat TVA de la Fisc stiu, in sfarsit, la ce se pot astepta. Ministerul Finantelor a finalizat noua procedura de rambursare a TVA, bazata pe o evaluare complicata a gradului de risc fiscal pe care il prezinta fiecare contribuabil. Teoretic, cei care au avut o relatie buna cu Fiscul, vor scapa de problema intarzierii rambursarilor. In practica, ramane de vazut.

Astfel, in cazul companiilor considerate ca prezentand un risc scazut, rambursarea se va face automat, iar in cazul celor cu risc fiscal mediu si ridicat numai pe baza analizarii unor informatii suplimentare si/sau in urma unui control la sediul solicitantului.
In cazul societatilor care au inscrise fapte in cazierul fiscal, produc sau comercializeaza bauturi alcoolice, material lemnos si de constructie, deseuri precum si al firmelor nou infiintate, SIN va fi de o unitate, iar rambursarea va fi aprobata numai in urma controlului fiscal.

Stabilirea SIN va fi realizata anual, aceasta fiind prima etapa pentru rambursarea TVA in functie de analiza de risc a fiecarei firme.


Spune f. frumos Codul fiscal, dar...........practica..
Va dau exemplul meu: un SRL a cerut rambursare de TVA in trim.IV.2007 si trim.I si II 2008-in conditiile in care nu era nou infiintat, fara cazier fiscal.
TVA-ul respectiv provenea din activitatea de investitii derulata pe 3 ani-proiect cu fonduri nerambursabile 50%- TVA luat in calcul la det. cash-flow-ului pe perioada creditarii.
SRL-ul ,dat exemplu, cf. Codului fiscal, este platitor trimestrial de TVA.-In aceeasi catagorie va incadrati si dv.
Cat despre proceduri...........au venit banii in termenul limita de restituire-4 luni- ( daca va baga o verificare incrucisata pe la ..Iasi de ex....), cum am patit; va mai spun ca tb. sa trecem o amenda pt. ceva..chiar daca totul e in ordine; nu putem trece in pvc ca n-am gasit nimic - ne fac incompetenti sefii-si mai tb. sa ia si ei stimulente, nu?
Ideea e ca, pana azi, 18.11.2008, eu nu am vazut o determinare a gradului de risc fiscal pt. vreo soc.
Prefera sa aplice procedurile clasice.
Succes in afaceri !
"Intentionez sa-mi deschid un SRL, platitor TVA, cum se procedeaza cu recuperarea TVA-ului? Care sunt procedurile de decontare TVA? Multumesc. "

mai pe ramaneste:

Daca societatea este declarata platitoare de tva, atunci ai dreptul sa-ti deduci tva-ul de pe facturi.

Mai exact:
1. daca TVA-aul aferent facturilor de achizitii (cont 4426) este mai mare decat TVA-ul aferent facturilor de vanzare (cont 4427), societatea recupereaza diferenta (cont 4424) iar in decontul de tva se bifeaza optinea de rambursare.
44274426=4423 (tva de plata)
Mary_A a scris:

Spune f. frumos Codul fiscal, dar...........practica..
................ va mai spun ca tb. sa trecem o amenda pt. ceva..chiar daca totul e in ordine; nu putem trece in pvc ca n-am gasit nimic - ne fac incompetenti sefii-si mai tb. sa ia si ei stimulente, nu?


Stiati ca exista Codul etic al funcţionarului public din administraţia fiscală,?:help:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva de plata anterior si tva de recuperat acum hrincaionela hrincaionela buna ziua va rog putin ajutor:luna 6 am avut tva de plata pe care nu l-am platit ,luna aceasta am tva de recuperat ce fac in decontul 300 regularizez 4423-4424 ... (vezi toată discuția)
Sold furnizori reprezentand tva achitat in anglia linkionne linkionne Buna dimineata,de curand am decis sa schimb contabila cu care am lucrat cateva luni de zile si cand mi-am luat actele,am remarcat ca apar cu datorii catre ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza tva analici analici Daca o firma este pe pierdere TVA 4426 si TVA 4427 trebuie sa aiba sold? (vezi toată discuția)